GA opet pisala Numanoviću: Jeste li i ranije mijenjali tablice?

Predsjednik GA, Boris Raonić, kazao je da su Numanoviću, s obzirom na to da im nije odgovorio na prvo otvoreno pismo, postavili nova pitanja, nadajući se da će naći vremena da im odgovori
9 komentar(a)
Boris Raonić, Foto: Savo Prelević
Boris Raonić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.04.2015. 12:19h

Građanska alijansa (GA) pozvala je ministra za ljudska i manjinska prava, Suada Numanovića da odgovori koliko se kasni sa donošenjem zakona o vjerskim zajednicama i da li neko od njegovih najbližih saradnika poznaje jednog od vlasnika spornih tablica koje su mijenjane na njegovom službenom vozilu.

Predsjednik GA, Boris Raonić, kazao je da su Numanoviću, s obzirom na to da im nije odgovorio na prvo otvoreno pismo, postavili nova pitanja, nadajući se da će naći vremena da im odgovori.

“Iako ćete nas i sada ignorisati, budite sigurni da ćemo vam redovno postavljati pitanja, štiteći javni interes, a na vama je da nam pokušate dati neku etiketu”, poručio je Raonić.

U drugom pismu Numanoviću podsjeća se da je medijima kazao da „nije uradio ništa mimo Zakona" mijenjajući tablice na svom službenom vozilu.

“Da li ste na prethodnom radnom mjestu takođe mijenjali tablice na službenom autu? Kazali ste da „nije umjesno da utičete na istragu komentarišući ovu aferu", a ipak ste kazali da ne kršite Zakon. Da li vaša logička matrica tu vidi neku kontardiktornost?”, upitali su Numanovića iz GA.

Oni su pitali Numanovića da li neko od njegovih najbližih saradnika poznaje jednog od vlasnika spornih tablica i da li mu je potrebna pomoć da bi znao o čemu pričaju.

“Koliko se kasni sa donošenjem Zakona o vjerskim zajednicama?”, pitali su Numanovića iz GA.

Oni su upitali ministra i na koji način je izmijenio Nacrt zakon o manjinskim pravima, koji je pohvalila Evropska komisija, jer je sprječavao konflikt interesa i koji bi obezbijedio maksimalnu kontrolu i transparanentost rada Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

“Da li ste trgujući zarad partijskih interesa, ponudili rješenje koje je nedemokratsko, koje stvara uslove za apsolutni konflikt interesa i trošenje budžetskih sredstava, mimo preporuka Državne revizorske institucije i da li ministru treba da je prioritet državni ili partijski interes?”, pitali su iz GA Numanovića.

Iz te NVO su pitali Numanovića i zašto nije primio najboljeg učenika iz romske populacije, kao što je primio dječaka koji nastupa u turbo folk takmičenju?

“Zbog toga i dalje smatramo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa vama na čelu ne doprinosi daljoj izgradnji Crne Gore kao građanske države, u kojoj se poštuju ljudska i manjinska prava i različitosti, već da brigu o manjinama tretira kao folklorni detalj”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: