Podgorica: Zastave ispred zgrade UN spuštene na pola koplja

"Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio je ovaj zastrašujući napad na osoblje UN, koji su “pružali humanitarnu i razvojnu podršku narodu Somalije, uključujući djecu u ovoj zemlji, od kojih je mnogima ova pomoć očajnički potrebna"
3 komentar(a)
UN Somalija, Foto: Reuters
UN Somalija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2015. 10:27h

Zastave ispred Eko zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici danas su spuštene na pola koplja, u znak poštovanja i žalosti za kolegama koji su stradali u užasnom napadu u Somaliji, u gradu Garove, 20. aprila, saopšteno je iz Sistema UN u Crnoj Gori.

"Svi mi u Sistemu Ujedinjenih nacija smo duboko ožalošćeni i snažno osuđujemo napad na vozilo UN u sjeveroistočnoj Somaliji, u kom je poginulo sedmoro ljudi, uključujući četvoro naših kolega iz Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), a teško povrijeđeno pet osoba u bombaškom napadu na minibus koji je prevozio osoblje UN. Izuzetno smo ponosni na njihovo nesebično i herojsko žrtvovanje u službi za najugroženije u ovom veoma opasnom mjestu", rekao je Bendžamin Perks, v.d. stalnog koordinatora Sistema UN u Crnoj Gori.

Među stradalima iz UNICEF-a su Payenda Gul Abed, koji je koordinirao programom UNICEF-a za suzbijanje dječje paralize u Garoveu, Brenda Kyeyune, koja je rukovodila inicijativama društvene mobilizacije i komunikacije u okviru podrške iskorjenjivanju dječje paralize u Somaliji, Woki Munyui, koja je pružala podršku u okviru programa UNICEF-a za obrazovanje u Somaliji i Stephen Odour, koji pružao administrativnu podršku programima UNICEF-a u Somaliji.

"Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio je ovaj zastrašujući napad na osoblje UN, koji su “pružali humanitarnu i razvojnu podršku narodu Somalije, uključujući djecu u ovoj zemlji, od kojih je mnogima ova pomoć očajnički potrebna", navodi se u saopštenju.

Bonus video: