Opština nije odbila da plati sahranu Nebojše Kolašinca

“Izostanak organizovanja primjerenog ispraćaja, koji je javnost, opravdano, najviše uznemirio, konačni je čin dugogodišnje prakse nebrige o ljudima kojima je pomoć neophodna. Kolašinac nije jedini koji je živio na način koji ga je u konačnom doveo do ovakvog kraja"
75 pregleda 6 komentar(a)
Nebojša Kolašinac, Foto: Dragana Šćepanović
Nebojša Kolašinac, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.04.2015. 19:58h

U postupku preuzimanja posmrtnih ostataka Nebojše Kolašinca iz Kliničkog centra Crne Gore Opština je bila isključena, saopštila je juče predsjednica Opštine Željka Vuksanović. Ona je kazala da je “gruba je neistina da je Opština odbila da snosi troškove sahrane“ i takve tvrdnje nazvala izmišljotinama.

“Ne znam ko je to izmislio, pretpostavljam oni koji su tražili anonimnost, svjesni sopstvene laži. Iako je i sam viši državni tužilac obavijestio javnost da nikoga iz opštine Kolašin nije kontaktirao, niti je to smatrao potrebnim... Nastavljena je kampanja optuživanja Opštine. To je najmanji problem. Uprkos iznijetim neistinama, prihvatam objektivnu odgovornost Opštine jer, u krajnjem, i to što je Opština zaobiđena pokazuje, ako ne krivicu, onda u najmanju ruku, organizacione propuste koji su doveli do konfuzije povodom ovog slučaja”, kazala je Vuksanovićeva.

Ona tvrdi da se kao predsjednica Opštine osjeća odgovornom, jer je javni funkcioner u društvu koje Nebojši Kolašincu nije pružilo pomoć kada mu je bila potrebna.

“Izostanak organizovanja primjerenog ispraćaja, koji je javnost, opravdano, najviše uznemirio, konačni je čin dugogodišnje prakse nebrige o ljudima kojima je pomoć neophodna. Kolašinac nije jedini koji je živio na način koji ga je u konačnom doveo do ovakvog kraja. Da li smo nakon što smo "utvrdili krivce za sramotu povodom sahrane” učinili nešto da niko više život ne završi na takav način? Da li smo bar nakon Nebojšine smrti pokušali pomoći njegovim drugovima koji i dalje žive na istini način?, napisala je Vuksanovićeva.

Ona je prije dva dana od JP Komunalno tražila da joj daju informacije da li je to preduzeće dobilo nalog od višeg državnog tužioca, povodom preuzimanja tijela Kolašinca sa odjeljenja patologije i kako je postupilo.

Igor Tatić, jedan od Kolašinaca, koji je organizovao sahranu Kolašinca, inače zaposlen u Komunalnom, takođe se juče obratio novinarima. On je rekao da nema razloga da se traži pozadina, kako je rekao, “za jedan humani čin u XXI vijeku”.

“Da li ima ljudskog nerazumijevanja i nesaradnje, ali i težnji za dokazivanje nečije lične ili kolektivne odgovrnosti, neka cijene oni koji su najmjerodavniji. Kolšinaca, koji je imao nesretni životni put i bio prepušten sebi, u prisustvu njegovih kolega, sahranio sam i smatrao sam to svojom obazom“, kazao je on.

Bonus video: