Zbog mogućeg nasilja, policija zabranila Akademsku šetnju ponosa u Nikšiću

„Akademska šetnja ponosa” je trebalo da se održi jer je došlo do otkazivanja tribine o ljudskim pravima LGBT osoba na Filozofskom fakultetu, pošto istu nije podržalo Vijeće studenata
94 pregleda 0 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 22.04.2015. 17:12h

Policija je zbog bezbjednosnih razloga privremeno zabranila tzv. "Akademsku šetnju ponosa”, koju su su oko zgrade Filozofskog fakulteta u Nikšiću planirale da u petak organizuju nevladine organizacije „Hiperion” i „LGBT Forum Progres” s namjerom, kako su saopštili, „reafirmacije vrijednosti Univerziteta Crne Gore i u cilju podsjećanja i ukazivanja na zvaničnu antidiskriminatornu politiku i praksu u ovoj zemlji”.

„Ovo je prvi put da se desilo da je Crna Gora zabranila neko javno okupljanje. Odluka samo pokazuje u kakvom stanju se nalazi domovina koja nema snage da se izbori sa homofobijom i sa huliganima”, kazala je Ksenija Rakočević iz „Hiperiona”.

Prema njenim riječima homofobija nije problem Filozofskog fakulteta niti grupe navijača, već je riječ o mnogo ozbiljnijem problemu.

„Iz ovoga možemo izvući poruku da određene grupe u Crnoj Gori ne mogu da govore javno i mislim da je to veliki problem kada je u pitanju EU i integracije. Ako postoje i dalje građani u Crnoj Gori koji ne smiju da se pojave na obrazovnim institucijama dovodi se u pitanje koliko smo stasali za Evropu”, kazala je Rakočević.

„Akademska šetnja ponosa” je trebalo da se održi jer je došlo do otkazivanja tribine o ljudskim pravima LGBT osoba na Filozofskom fakultetu, pošto istu nije podržalo Vijeće studenata.

„I pored kamufliranog sadržaja i lijepe retorike mišljenje Vijeća studenata ne odražava njihovo minulo terensko ponašanje. Oni su i i prije dekanove odluke tvrdili da se tribina neće održati, da joj nije dobar tajming i da šteti ugledu fakulteta. Uz to, organizovali su i peticiju za i protiv LGBT tribine, na koju su se u mišljenju i pozvali. Kazali su da su dužni da poštuju većinsko opredjeljenje studenata Filozofskog fakulteta”, saopštili su iz “Hiperiona” i dodali da ih je dekan Goran Barović uputio da zahtjev za održavanje tribine podnesu naredne akademske godine.

Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Forum Progres, kazao je da su samo organizovanje peticije i proceduralnost koja je zahtijevana samo za tu tribinu pokali da je LGBT populacija nepoželjna na Filozofskom fakultetu.

“Ni za jednu tribinu na Filozofskom fakultetu nije slat dopis. Proceduralnost koju su oni zahtijevali u ovom slučaju je jedinstvena samo za tribinu kada je u pitanju LGBT populacija. Ni peticija nikada nije ni za jednu tribinu organizovana”, kazao je Milivojević.

Prema njegovim riječima dešavanja na Filozofskom fakultetu su samo jasan pokazatelj da postoji ogroman otpor da se o LGBT pravima svakodnevno priča.

„Jedna akademska institucija kao što je Filozofski fakultet treba da bude pokretač društvenih promjena na bolje, a ne da ih unazađuje. Dekan je o tribini prvo usmeno obaviješten, a onda smo, da bi ispoštovali proceduru poslali dopis i pomjerili čak datum sa 16. na 24. april”, kazao je direktor LGBT Foruma Progres.

Prema njegovim riječima Barović je u početku „fino reagovao”, ali se kasnije predomislio i kazao da tribine ne mogu da se organizuju bez studentskog vijeća, koje nije dalo saglanost.

„Međutim, nama je rečeno da je dekan taj koji odlučuje, a ne studentsko vijeće. Očigledno je da se radi o ‘prebacivanju homofobne lopte’. Dekan Barović je izvršni organ Filozofskog fakulteta i da je htio mogao je spriječiti ovu čitavu situaciju. Očigledno je da nije htio”, kazao je Milivojević.

„Kroz mirno javno okupljanje željeli smo da podsjetimo da ljudska i manjinska prava bilo kog pojedinca ne mogu i ne smiju zavisiti od raspoloženja većine Vjerovali smo da se kroz realizaciju ‘Akademske šetnje ponosa’ pruža podrška daljem razvoju otvorenog i demokratskog Univerziteta Crne Gore i ukupnog akademskog okruženja, šire slobode LGBT zajednice, pruža podsticaj primjeni vladine LGBT politike, a studentskim liderima šalje poruka da budu orijentisani prema društvenim potrebama vremena u kojem univerziteti ostvaruju svoju misiju”, saopštili su iz „Hiperiona”.

Dodatna odgovornost dekana

Milivojević je danas imao sastanak sa predsjednikom studentskog Parlamenta Milošem Pavićevićem.

„Sa parlamentom smo htjeli da podjelimo sve što se dešavalo kada je u pitanju studentsko vijeće. Njima je predstavljena jedna strana priče, a mi smo smatrali da je neophodno da se čuje i naša riječ. Objasnili smo kako je tekla priprema tribine, njeno otkazivanje, koje su okolnosti i događaji pratili to otkazivanje”, kazao je Milivojević.

Studentski Parlament im je, kako je kazao, obećao pomoć u posredovanju u komunikaciji sa studentskim strukturama na Filozofskom fakultetu.

„Cijenim da se radi o mladim i odgovornim ljudima i vjerujem da nam svima mogu biti od pomoći”, zaključio je Milivojević i dodao da je na tom sastanku saznao i čitav niz detalja koji ističu dodatnu odgovornost dekana Barovića.

Borović: Na Filozofskom nema homofobije

Dekan Goran Barović kazao je „Vijestima” da na Filozofskom fakultetu nema homofobije, da su otvoreni prema svima, uključujući i LGBT populaciju koju podržavaju, ali da se mora poštovati kućni red.

„Oni su sami zakazivali prvo tribinu pa onda i šetnju bez naše saglasnosti i našeg znanja. Čitavo vrijeme govore o svojoj ugroženosti, a mislim da smo ovakvim njihovim ponašanjem mi ugroženi. Imamo plan i raspored koji je na vrijeme usvojen i izgleda da smo sve trebali da otkažemo da bi ispunili njihov zahtjev. Ovo nema veze sa LGBT populacijom i isto bi prošla bilo koja NVO”, kazao je Barović.

Kazao je da je organizatorima tribine kazao da nema ništa protiv iste, ali da su studenti rekli svoje.

“Studenti su rekli da imaju druge planove, da su već isplanirali svoje aktivnosti i da sada ne mogu. Oni su još u januaru napravili plan aktivnosti do kraja akademske godine. Izgleda da je jedina greška studenata i dekana ovog fakulteta što nijesmo promijenili sve aktivnosti kako bi njih ugostili”, kazao je Barović i dodao da se bez razloga šalje pogrešna slika o studentima i dekanu Filozofskog fakulteta.

Bonus video: