Šegrt: Nije ni čudo što su pacijenti nezadovoljni

On je rekao da KCCG nema kontrolu preko informacionog bolničkog sistema, zbog čega osiguranici imaju problem sa zakazivanjem pregleda
30 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2015. 15:14h

Ministar zdravlja Budimir Šegrt kritikovao je rad Kliničkog centra, ministarstva zdravlja i menadžmenta u prethodnom periodu i izjavio da nije čudo što postoji nezadovoljstvo pacijenata, zaposlenih i države.

On je rekao da KCCG nema kontrolu preko informacionog bolničkog sistema, zbog čega osiguranici imaju problem sa zakazivanjem pregleda, ogromnim gužvama i listama čekanja, dodavši da menadžment u zdravstvenom sistemu nije radio kako treba i da je uloga ministarstva bila "pasivna".

Šegrt tvrdi da je odliv sredstava za liječenje van granica Crne Gore i u privatnim ustanovama na godišnjem nivou 10 miliona eura i da sistem nekontrolisano troši na ljekove.

Kazao je da, iako je dug prema dobavljačima ljekova i materijalnih sredstava oko 36 miliona, nema podatke da nedostaju citostatici za onkološke pacijente:

“Nemam saznanja da su citostatici u dramatičnoj mjeri manjkavi u odnosu na bilo koju drugu grupu ljekova”.

Odgovarajući na pitanje da li je partijski uticaj loš za zdravstveni sistem i da li je vrijeme da za direktore bolnica i domova zdravlja dođu nestranačke ličnosti, Šegrt je odgovorio da se “ne može izbjeći da se ne pomisli da postoji politička obojenost upravnih odbora” zdravstvenih institucija, “koja nije skrivena i koja je definisana procedurom”.

Tvrdi da to proizlazi iz važećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem lokalna samouprava predlaže člana upravnog odbora ustanove.

Kazao je da će, ukoliko se izmjene zakona usvoje, on predlagati direktore i birati kvalitetne menadžere, koji su, poželjno, i dobri doktori.

“Suština je da su kvalitetni... ne znam da li danas uopšte ima nestranačkih ličnosti”, rekao je ministar istakavši da politika najmanje treba da bude zastupljena u zdravstvu.

Neophodna bolja organizacija rada

Zdravstvene ustanove u Nikšiću i Danilovgradu su prostorno, tehnološki i kadrovski osposobljene za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima, ali je neophodna bolja organizacija rada, ocijenjeno je tokom današnje posjete ministra zdravlja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šegrt i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović posjetili su u utorak zdravstvene ustanove u Nikšiću i Danilovgradu, u okviru redovnog obilaska zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

Šegrt je, nakon obilasaka Opšte bolnice i Doma zdravlja Nikšić, Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik, Doma zdravlja Danilovgrad, kao i zdravstvenih stanica Banjani, Župa, Kličevo i Spuž, ocijenio da su te ustanove prostorno, tehnološki i kadrovski osposobljene za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima na svim nivoima.

"Tokom obilaska ustanova i razgovora sa menadžmentima, istaknuto je da je neophodna bolja organizacija rada, planiranje i racionalnija potrošnja i raspodjela sredstava i u tom smislu bolja kontrola, posebno propisivanja ljekova i bolovanja, gdje su evidentne velike zloupotrebe i za šta država troši enormna sredstva“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, naglašeno je da treba poboljšati koordinaciju na svim nivoima, posebno bolnica i domova zdravlja sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, kako bi građani u svakom momentu i na svakom mjestu imali dostupnu, sveobuhvatnu i kvalitetnu zdravstvenu u zaštitu.

"Šegrt je naglasio da je, u cilju pružanja kvalitetnih zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite, neophoda kontinuirana edukacija, jer je to najisplativija investicija u zdravstvu, od koje pacijenti imaju najveće benefite“, saopšteno je iz Ministarstva.

Šegrt i Hrapović su razgovarali i sa predsjednicima Opština Nikišić i Danilovgrad, Veselinom Grbovićem i Branislavom Đuranovićem, o mogućnosti uključivanja lokalne uprave u projekte koji imaju za cilj unapređenje zdravstvene zaštite stanovnika tih opština.

Bonus video: