Nikšić: Umjesto tribine o LGBT pravima, moguća "Akademska šetnja ponosa"

"Namjena nam je da reafirmišemo vrijednosti Univerziteta Crne Gore, podsjetimo na zvanične antidiskriminatorne politike i praksu u ovoj zemlji i pozovemo na kreiranje promjena i većoj inkluziji LGBT tematike u svim oblastima i nivoima obrazovanja"
60 pregleda 8 komentar(a)
LGBT, Foto: Shutterstock.com
LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.04.2015. 17:13h

Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres u petak ispred zgrade Filozofskog fakulteta (FF) u Nikšiću organizuju “Akademsku šetnju ponosa” u cilju reafirmacije vrijednosti Univerziteta Crne Gore i podsjećanja i ukazivanja na zvaničnu antidiskriminatornu politiku i praksu u Crnoj Gori, saopšteno je iz tih NVO.

Iz tih organizacija su podsjetili da je NVO Hiperion u saradnji sa LGBT Forumom Progres, na osnovu inicijative studenata i profesora, planirala da na Filozofskom fakultetu u Nikšiću održi tribinu posvećenu ljudskim pravima LGBT osoba, te da su uprkos dobroj komunikaciji sa upravom Fakulteta i nakon što je tribina zakazana, počele "opstrukcije studentskih lidera".

Dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr Barović je obavijestio Hiperion i Forum Progres da ne može dozvoliti tribinu "zato što to nije podržalo Vijeće studenata".

"U pored kamufliranog sadržaja i lijepe retorike mišljenje Vijeća studenata ne odražava njihovo minulo terensko ponašanje. Oni su i prije Dekanove odluke znali, i tvrdili su, da se tribina neće održati, da joj nije dobar tajming, i da šteti ugledu fakulteta. Uz to, organizovali su i peticiju za i protiv LGBT tribine, na koju su se u mišljenju i pozvali. Kazali su da su dužni da poštuju većinsko opredjeljenje studenata FF", navodi se u saopštenju Hiperiona i Foruma Progres i dodaje da u tim organiazcijama smatraju da je dekan "podlegao pritisku grupe homofobnih studentskih lidera", i uputio ih da zahtjev za održavanje tribina podnesu naredne akademske godine.

Razočarani, kako navode, ukupnom situacijom u sektoru obrazovanja, kada je riječ o LGBT inkluziji, Hiperion i LGBT Forum Progres su odlučili da umjesto nedozvoljene tribine održe "Akademsku šetnju ponosa" oko prostora Filozofskog fakulteta.

"Namjena nam je da reafirmišemo vrijednosti Univerziteta Crne Gore, podsjetimo na zvanične antidiskriminatorne politike i praksu u ovoj zemlji i pozovemo na kreiranje promjena i većoj inkluziji LGBT tematike u svim oblastima i nivoima obrazovanja", navode organizatori i dodaju da žele da kroz mirno javno okupljanje podsjete "da ljudska i manjinska prava bilo kog pojedinca/ke ne mogu i ne smiju zavisiti od raspoloženja većine".

"Vjerujemo da se kroz realizaciju 'Akademske šetnje ponosa' pruža podrška daljem razvoju otvorenog i demokratskog Univerziteta Crne Gore i ukupnog akademskog okruženja, šire slobode LGBT zajednice, pruža podsticaj primjeni vladine LGBT politike a studentskim liderima šalje poruka da budu orijentisani prema društvenim potrebama vremena u kojem univerziteti ostvaruju svoju misiju, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik direktora Uprave policije i načelnik CB Nikšić saopštili su da se radi o skupu koji zahtijeva velika materijalna ulaganja i angažovanje značajnog policijskog sastava, pa će više detalja o održavanju skupa ili nejgovoj zabrani, biti poznato nakon sjutrašnjeg sastanka.

Bonus video: