De Grot: Holandija će nastaviti da podržava Ministarstvo pravde

Kako je saopšteno iz Ministarstva, de Grot je najavio podršku i saradnju u tim oblastima u cilju ispunjavanja mjerila iz akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23
117 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo pravde, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo pravde, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2015. 15:28h

Holandija će nastaviti da podržava Ministarstvo pravde na ekspertskom i projektnom nivou u oblastima ključnim za jačanje vladavine prava i pravne sigurnosti, poručio je generalni direktor za evropsku saradnju Robert de Grot, u razgovoru sa ministrom Zoranom Pažinom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, de Grot je najavio podršku i saradnju u tim oblastima u cilju ispunjavanja mjerila iz akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23.

Pažin je zahvalio de Grotu na cjelokupnoj podršci do sada, naročito se osvrnuvši na pomoć u reformi sistema izvršenja krivičnih sankcija, uvođenju sistema alternativnih sankcija u crnogorski pravni sistem i probacione službe, kao i softverskog sistema Luris, za rukovođenje međunarodnom pravnom pomoći u Ministarstvu.

Posebna tema razgovora je, kako se navodi, bila zaštita i unaprjeđenje ljudskih prava, naročito prava vulnerabilnih grupa u društvu, kako sa aspekta nacionalnih prioriteta, tako i iz perspektive evropske integracije Crne Gore.

„Pažin je upoznao sagovornika sa aktivnostima na tom planu, i istakao da se posebna pažnja kontinuirano usmjerava ka zaštiti prava pripadnika LGBT populacije u Crnoj Gori, kako kroz zaštitu pred pravosudnim organima, tako i kroz nove zakonodavne inicijative“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: