Crna Gora je bogata prirodnim ljepotama, ali su one ugrožene

"Očuvanje što boljeg stanja životne sredine je veoma bitno, kako zbog dobrobiti građana tako i zbog dostizanja Evropskih standarda kojima Crna Gora teži”
7 komentar(a)
Otpad na Ribnici, Foto: Luka Zeković
Otpad na Ribnici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2015. 15:18h

Nevladina organizacija (NVO) Green Home obilježiće sjutra Međunarodni dan planete Zemlje sa ciljem da skrene pažnju na aktuelne ekološke probleme.

Međunarodni dan planete Zemlje, kako su podsjetili iz te NVO, obilježava se 22. aprila još od 1970. godine, a posvećen je promociji uspješnih aktivnosti zaštite životne sredine.

Brojne organizacije širom svijeta organizuju razne događaje na taj dan kako bi skrenuli pažnju na aktuelne ekološke probleme.

Kako su ocijenili iz Grin Houma, Crna Gora obiluje prirodnim ljepotama, bogatim biodiverzitetom i zdravom životnom sredinom, ali je sa druge strane izložena mnogobrojnim prijetnjama sa dalekosežnim posljedicama koje je ugrožavaju.

"Očuvanje što boljeg stanja životne sredine je veoma bitno, kako zbog dobrobiti građana tako i zbog dostizanja Evropskih standarda kojima Crna Gora teži”, poručili su iz te NVO.

Kako su naveli, obilježavanje dana planete Zemlje je prilika i dobar način da se podsjeti koliko je važno da djelovati u polju očuvanja sredine u kojoj živimo.

Asistent na projektu, Ksenija Medenica, kazala je da će ta organizacija ove godine Dan planete obilježiti u Američkom uglu, zajedno sa učenicima osnovnih škola iz Podgorice.

"U periodu od 14 sati i 30 minuta do 19 sati, učenici će imati priliku da sa drugarima iz drugih osnovnih škola razmijenjuju predmete koje više ne koriste”, kazala je Medenica.

Prema njenim riječima, nepotrebno gomilanje starih predmeta, igračaka i garderobe zatrpava životni prostor, a nerijetko takvi predmeti završe na deponiji iako su ponovnom upotrebom mogli dobiti novu namjenu.

"U duhu ideje da stare stvari nekom drugom mogu biti nove i korisne, želimo promovisati ponovnu upotrebu kao poseban vid reciklaže. Na ovaj način zajedno možemo uticati na smanjenje količina otpada na deponijama pa samim tim doprinijeti zaštiti životne sredine”, poručila je Medenica.

Kako je navela, osim toga, rad sa mališanima i edukacija jedan su od mehanizama jačanja svijesti o gorućim problemima zaštite životne sredine.

"U vezi sa tim, i ove godine ćemo realizovati radionicu u vrtiću "Pčelica”, gdje će djeca imati priliku da kroz prezentaciju i animirani film nauče više o značaju očuvanja životne sredine i značaju obilježavanja ovog dana. Takođe, usvojiće neke dobre navike i na taj način dati svoj dorinos ljepšoj i zdravijoj planeti”, navela je Medenica.

Prema njenim riječima, razmjena predmeta u Američkom uglu realizuje se u okviru projekta „Školociklaža“ koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video: