Euromost: Na sjeveru vanredne autobuske linije, narod bježi u EU

Prema saznanjima "Euromosta" najviše građana sa sjevera i iz Bijelog Polja se prijavilo u Njemačkoj, u azilantskom centru u Hanoveru
30 komentar(a)
protest Rožaje, Foto: Aida Skorupan
protest Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 21.04.2015. 12:43h

Sve masovnije iseljavanje, naročito sa sjevera Crne Gore, poprima razmjere nacionalnog problema, a uprkos tome, Vlada Crne Gore i državni mediji i dalje ćute, kao da se ništa ne dešava, kazali su iz NVO "Euromost" iz Bijelog Polja .

"Da li je ta tišina jasno pokazivanje nemoći pred problemom ili se njome pred evidentnim pokušavaju zatvoriti oči domaćem stanovništvu i evropskoj zajednici?“, upitali su iz ove NVO.

U Bijelom Polju je, stoji u saopštenju "Euromosta", zbog gužvi u redu za odlazak, pored subote, uvedena i vanredna autobuska linija četvrtkom prema zemljama EU.

"Veliki broj autobusa ide iz Berana subotom. Tu su i autobusi koji kreću iz Rožaja, odakle je za vikend otputovalo pedesetak građana. Zašto državna televizija o tome i dalje ćuti? Zašto ne snime masovni odlazak građana iz sjevernog regiona? Zašto su preče teme ko će biti u kojoj partiji, od realnih problema građana, njihovih masovnih napuštanja ognjišta zbog teške socijalne i ekonomske situacije na sjeveru?"

Prema saznanjima "Euromosta" najviše građana sa sjevera i iz Bijelog Polja se prijavilo u Njemačkoj, u azilantskom centru u Hanoveru.

"U razgovoru sa jednim brojem porodica, to iz razloga što u tome gradu većina onih koji dodju uspijeva i da ostane. Rekli su nam da imaju dobar smještaj i dobijaju nemali mjesečni novčani iznos socijalne pomoći".

Iz "Euromosta" su upozorili da je to nacionalni problem.

"Ali je žalosno što svi ćute i na lokalnom i na državnom nivou. Ćute sve političke partije, lokalni odbornici, poslanici, izvršna lokalna vlast u svim opštinama na sjeveru države, bez obzira iz koje su partije, ćute predsjednici opština. Da je ovaj problem izražen u nekoj drugoj državi vanredno bi zasjedali nacionalni i lokalni parlamenti i bili uz one koji su ih doveli tu gdje su. Ali svi su izgledi da danas vladaju samo lični, partijski i porodični interesi. Problemi gradjana su na poslednjem mjestu. Gdje će sve ovo dovesti sjeverni region i našu državu? Da li neko smatra da će riješiti problem teške socijalne i ekonomske situacije ako mu se gradjani isele iz države? Zašto svi ćute?", upitali su iz "Euromosta".

Bonus video: