IA: Nedosljedna primjena novih pravila zapošljavanja u državnim organima

Kako je kazala Milošević, napredovanje državnih službenika i namještenika praktično ne postoji
96 pregleda 2 komentar(a)
Milena mIlošević, Institut alternativa, Foto: Institut Alternativa
Milena mIlošević, Institut alternativa, Foto: Institut Alternativa
Ažurirano: 21.04.2015. 11:45h

Slaba konkurencija prilikom popune radnih mjesta u državnim organima i nedosljedna primjena novih pravila zapošljavanja i napredovanja, glavna su ograničenja Zakona o državnim službenicima i namještenicima, ocijenjeno je iz Instituta alternativa (IA). Ta nevladina organizacija sprovela je monitoring zapošljavanja i napredovanja u državnim organima tokom prošle godine, koji je, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, pokazao da su efekti Zakona o državnim službenicima i namještenicima na uspostavljanje sistema zasluga u državnoj upravi ograničeni. Istraživačica javnih politika u IA, Milena Milošević, objasnila je da su dva glavna ograničenja Zakona - slaba konkurencija prilikom popune radnih mjesta u državnim organima i nedosljedna primjena novih pravila zapošljavanja i napredovanja. “Pod nedosljednom primjenom pravila prvenstveno podrazumijevamo široko tumačenje diskrecionog prava starješina državnog organa da ne izabere najbolje ocijenjenog kandidata, površno ocjenjivanje rada zaposlenih i ostale formalne, ali ujedno i dosta, grube propuste u upravljanju ljudskim resursima”, kazala je Milošević.

Prema njenim riječima, napredovanje državnih službenika i namještenika praktično ne postoji. “Tokom izvještajnog perioda nije doneseno nijedno rješenje o napredovanju. Zakonska odredba, prema kojoj je napredovanje na osnovu odličnih rezultata u radu moguće samo u viši platni razred, očigledno nije pravi odgovor na potrebe motivisanja i zadržavanja najstručnijeg kadra”, navela je Milošević. Ona je rekla da se broj žalbi na rješenja starješina državnih organa više nego udvostručio. “Veliki broj ovih žalbi odnosi se upravo na odluke o izboru državnih službenika i namještenika, rješenja o njihovom raspoređivanju i ocjene njihovog rada. Od ukupno 322 ove žalbe i odluke o njima, koje je Institut alternativa analizirao, njih 222 je usvojeno, dakle više od dvije trećine”,precizirala je ona. Većina žalbi je, kako je dodala, usvojena zbog formalnih propusta državnih organa. Saradnica na programima u IA, Ana Đurnić, kazala je da je ovaj monitoring dio projekta Državna uprava u Crnoj Gori jednaka za sve, koji sprovodi IA uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. “Projektom je predviđeno i pokretanje interaktivnog web portala pomoću kojeg će građani moći da prijave probleme i eventualna kršenja njihovih prava od crnogorske administracije”, objasnila je Đurnić.

Ona je kaazala da će web stranica mojauprava.me biti pokrenuta do kraja mjeseca. “Osim interaktivne komponente, ova stranica će sadržati i grafički prikaz ključnih koraka prilikom prijave i provjere sposobnosti za određeno radno mjesto, ali i prikaz mehanizama zaštite prava kandidata za posao u državnim organima”, precizirala je Đurnić. IA sprovodi monitoring zapošljavanja i napredovanja u državnim organima drugi put od početka primjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima u januaru 2013. godine.

Bonus video: