Država zaštitila Pivu: Park prirode na 32.840 hektara

Parkom su obuhvaćeni kanjoni Tare, Pive, Komarnice i Sušice, tri prirodna i jedno vještačko jezero
155 pregleda 0 komentar(a)
Piva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Piva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.04.2015. 10:04h

Svečanom sjednicom SO Plužine i donatorskom konferencijom, Piva će sjutra, na Dan planete, i zvanično postati Regionalni park prirode, koji će se prostirati na 32 hiljade hektara.

“Državni Prostorni plan do 2020. godine predviđa uspostavljanje zaštićenog područja na području Bioč- Volujak-Maglić. Prvobitna ideja je bila da bude zaštićeno 17.000 hektara. Opština Plužina je, prepoznajući vrijednosti koje postoje na tom području i određujući da turizam, poljoprivreda i očuvanje životne sredine budu razvojna šansa, u konsultaciji sa stanovništvom i stručnjacima, predložila je da se pod zaštitu stavi 32.840 hektara”, kazao je “Vijestima” menadžer projektaBorko Vulikić.

On je rekao da su u početnoj realizaciji projekta, koji zajedno sa opštinom zajedno radi UNDP, ljudi imali dosta negativan stav prema zaštićenom prirodnom dobru, doživljavajući ga kao mehanizam ograničavanja njihovih aktivnosti.

“To je stav koji nije primjenjiv za kategoriju regionalnog parka, zato što se on koristi kao sredstvo stimulisanja ekonomskog razvoja u slabo razvijenijim i ruralnim područjima. U tim područjima, kako je pokazala evropska praksa, osnovni razvojni potencijal je turizam, poljoprivreda i stočarstvo, za šta Piva ima veliki potencijal”, tvrdi Vulikić.

Područje Pive je jedno od ekoloških najčistijih djelova države. Na tom području nalaze se kanjoni Tare, Pive, Komarnice i Sušice i jezera - Crkvičko, Stabanjsko i Trnovačko, kao i Pivsko jezero.

U njemu postoji više od 1.500 vrsta biljaka, od kojih su mnoge rijetke i ugrožene vrste, 2000 vrsta gljiva, dobro očuvane šume bijelog i crnog bora, bukve i jele, javora i smrče, javora i jasena, gdje žive medvjedi, divlje svinje i srne. Rijeke su bogate potočnom pastrmkom, lipljenom i mladicom.

Područje je veoma slabo naseljeno, sa jednim stanovnikom na pet kvadratnih kilometara, a ukupno je u 15 naselja registrovan 451 stanovnik.

Tu su i zaštićeni spomenici kulture: Pivski manastir, prostor Šćepan Polja sa crkvom svetog Stefana (Šćepanica), manastir - crkva pod Sokolom, a u postupku zaštite je i Kula vojvode Lazara Sočice.

Tri zone zaštite, za početak 50.000 eura

Park će imati tri zone zaštite. U prvoj će se naći predjeli koji imaju visoke vrijednosti biodiverziteta, druga je dosta fleksibilnija za korištenje i mogu da se obavljaju ekonomske aktivnosti koje su u skladu sa tradicionalnim načinom korišćenjem prirodnih dobara, dok bi se u trećoj zoni mogli slobodno koristiti prirodni resursi.

“Opština će formirati posebno preduzeće. Već za ovu godinu su obezbijedili kancelarije i sredstva, nekih 50.000 eura za početak, a pomoći će i 'Nacionalni parkovi Crne Gore'. Naša ideja nije da napravimo zid unutar kojeg se ništa neće raditi. Pivsko jezero, na primjer, dijelom je obuhvaćeno i ulazi u treću zonu, jer ima infrastrukturne objekte, kao što je brana. Skoro trećina opštine biće regionalni park, koji će imati dodatnu vrijednost i težinu jer će biti direktna veza između nacionalnih parkova 'Durmitor' i 'Sutjeska'”, kazao je Vulikić.