Parafiran sporazum o saradnji Crne Gore i Evropske jedinice za pravosudnu saradnju

Iz Ministarstva je pojašnjeno da su Sporazumom o saradnji između Crne Gore i Eurodžasta definisani obim saradnje između države i tog evropskog tijela, utvrđena nadležna tijela za sprovođenje sporazuma, kao što su postavljanje državnog tužioca za vezu sa Eurodžastom, kao i osobe za kontakt sa Eurodžastom
71 pregleda 0 komentar(a)
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2015. 16:10h

Sporazumom o saradnji između Crne Gore i Evropske jedinice za pravosudnu saradnju (Eurodžast), koji je danas parafiran u Hagu, definisan je obim saradnje između države i tog tijela, što će olakšati pripremu crnogorskih institucija za funkcionisanje u evropskom institucionalnom sistemu.

„Danas je parafiran Sporazum o saradnji Crne Gore i Eurodžasta, nakon što su delegacija Crne Gore, predvođena direktoricom Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije Svetlanom Rajković i delegacija Eurodžasta na čelu sa šeficom Odjeljenja za spoljnu saradnju Eurodžasta, Malči Gabrijelčič, razmotrile i usaglasile tekst nacrta Sporazuma“, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kako se navodi, ubrzo će uslijediti i zvanično potpisivanje tog, za Crnu Goru, izuzetno značajnog Sporazuma.

Iz Ministarstva je pojašnjeno da su Sporazumom o saradnji između Crne Gore i Eurodžasta definisani obim saradnje između države i tog evropskog tijela, utvrđena nadležna tijela za sprovođenje sporazuma, kao što su postavljanje državnog tužioca za vezu sa Eurodžastom, kao i osobe za kontakt sa Eurodžastom.

U saopštenju se dodaje da su jasno prepoznati modaliteti razmjene informacija između Crne Gore i Eurodžasta sa posebnim osvrtom na pitanje privatnosti i zaštite ličnih podataka i bezbjednosti podataka.

„Potpisivanje pomenutog Sporazuma o saradnji jedna je od ključnih mjera u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima predviđena Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 24 Pravda, sloboda i bezbjednost za ovu godinu, čije ispunjavanje je od posebnog značaja za ukupne pregovore između Evropske unije i Crne Gore u poglavlju 24“, rekli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, Sporazumom se unaprjeđuje saradnja u oblasti pravosuđa i sprovođenja zakona s državama članicama Evropske unije i drugim državama koje su sklopile slične sporazume s Eurodžastom.

„Uspostavljanjem ugovornog odnosa između Crne Gore i Eurodžasta unapređuje se integracija Crne Gore u institucionalnu strukturu Evropske unije, i olakšava priprema crnogorskih institucija za funkcionisanje u evropskom institucionalnom sistemu do preuzimanja odgovornosti nakon punopravnog članstva u Evropskoj uniji“, pojasnili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da su predstavnici Eurodžasta posjetili u 2013. i 2014. godini Crnu Goru nekoliko puta, u cilju ocjene trenutnog stanja i implementacije preporuka u sklopu aktivnosti usmjerenih ka potpisivanju Sporazuma o saradnji Crne Gore i te evropske institucije.

„Nakon posjete u oktobru 2014. godine konstatovano da su sve preporuke Eurodžasta uzete u obzir i u potpunosti implementirane u praksi, što predstavlja veoma pozitivan korak, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su crnogorske institucije ispunile sve preporuke za period od manje od godinu dana“, kaže se u saopštenju.

Eurodžast je agencija Evropske unije za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima, u čijem radu učestvuju predstavnici država članica.

Eurodžast je osnovan s ciljem povećanja efektivnosti saradnje i koordinacije između nadležnih tijela država članica Unije u sprovođenju postupaka istrage i gonjenja teškog prekograničnog i organizovanog kriminala, kao i za unaprjeđenje postupaka pružanja složenijih oblika međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i za ubrzanje postupaka izručenja.

Bonus video: