IJZ: Da bi spriječili epidemije, potrebna vakcinacija 95% djece

“Kako zarazne bolesti ne poznaju granice, manje ili veće epidemije se šire iz države u državu”, piše u saopštenju
67 pregleda 5 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Shutterstock
vakcinacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2015. 15:06h

UNICEF je pozvao nadležne, zdravstvene radnike, roditelje i staratelje da odmah pojačaju vakcinaciju protiv malih boginja i drugih bolesti za sve starosne grupe koje su pod rizikom.

Povodom Evropske nedjelje imunizacije za 2015. godinu, regionalna direktorica UNICEF-a Mari-Pjer Poarje ocijenila je da postojeće epidemije malih boginja i visok rizik od dječije ne bi trebalo da postoje u 21. vijeku.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) su saopštili da je potrebno da više od 95 odsto populacije djece primi obavezne vakcine da bi se spriječilo epidemijsko širenje određenih zaraznih bolesti.

Kazali su da djeca koja nijesu vakcinisana mogu da obole od najtežih formi tuberkuloze, dječje paralize, malih boginja, rubele, hepatitisa C...

Osim što je dovela do dramatičnog pada obolijevanja, vakcinacija je, tvrde u IJZ, dovela značajan broj ljudi u cijeloj Evropi u zabludu da nije više potrebno vakcinisati djecu:

“Takav način razmišljanja doveo je do činjenice da više stotina hiljada djece i omladine u Еvrоpskоm rеgiоnu Svjestske zdravstvene organizacije (SZО) niје uredno vаkcinisаnо, zbog čega bоlеsti kоје sе mоgu spriječiti vаkcinаciјоm kоntinuirаnо izаzivајu bezpotrebna оbоlijеvаnja, kоmplikаciје, pa čаk i smrtnе ishоdе”.

Ranije je iz IJZ saopšteno da u Bosni i Hercegovini od prošle godine vlada epidemija malih boginja i da se obolijevanje prenijelo u susjedne države.

Kazali su da je od januara do marta ove godine u Crnoj Gori oboljelo 14 osoba i da je najveći broj njih uzrasta preko 20 godina, zatim djeca do šest godina, dok su dvoje oboljelih djeca mlađa od godinu dana.

“Za sada, obolijevanje se ne registruje u školskom uzrastu”, rekli su iz IJZ dodavši da je u državi pojačan nadzor nad ovom bolešću.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Kirgistan, Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija, Gruzija, Italija, Njemačka i Kazahstan prijavili su više od 22.000 slučajeva malih boginja u 2014. i 2015.

Bonus video: