CGO: Smanjiti cjene izdavanja diploma, ima drugih načina da se puni budžet

Ona smatra da je to obaveza UCG, kao korisnika budžetskih sredstava, koji i dalje predstavljaju dominantan izvor finansiranja te visokoobrazovne institucije
50 pregleda 1 komentar(a)
Mira Popović (Novina)
Mira Popović (Novina)
Ažurirano: 20.04.2015. 10:53h

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) postoji još prostora za smanjenje cijena izdavanja diploma, ocijenila je saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje, Mira Popović, navodeći da postoji mnogo drugih načina da se kasa UCG puni.

Od aprila prošle godine na UCG-u naknada za izdavanje bečelor diplome je 15 eura, za diplomu postdiplomskih studija 20 eura i 25 eura za diplomu doktorskih studija.

Popović smatra da UCG treba da ima senzibiliteta prema veoma teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi značajan broj građana Crne Gore, pa samim tim i onih koji pripadaju studentskoj populaciji.

„Vjerujem da postoji mnogo drugih načina da se kasa UCG puni, a da se istovremeno smanji pritisak na ono što su izdavanja studenata“, rekla je Popović agenciji MINA.

Ona smatra da je to obaveza UCG, kao korisnika budžetskih sredstava, koji i dalje predstavljaju dominantan izvor finansiranja te visokoobrazovne institucije.

„U tom dijelu, cijenim da postoji još prostora za smanjenje cijena prijava ispita i izdavanja različitih stepena diploma, jer su ovo samo neki od brojnih troškova studenata koji se zasebno možda ne čine velikima, ali važni su u ukupnim troškovima“, ocijenila je Popović.

UCG, kako je navela, treba da prati redovno stanje i mogućnosti studenata, a ne da se prema tom pitanju odnosi formalistički i da cjenovnik određuje uprava UCG uredbom koja datira iz 2004. godine.

Emilija Rabrenović iz PR službe Rektorata UCG podsjetila je da je naplaćivanje izdavanja diploma na UCG regulisano Odlukom Upravnog odbora o visini naknade za administrativne i druge troškove iz 2004. godine.

Kako je objasnila, tom odlukom utvrđena je visina naknade za ispite, obnovu godine i izdavanje diploma.

Rabrenović je agenciji MINA kazala da je visina naknade za izdavanje diplome na svim jedinicama UCG, koja je do prošle godine iznosila 20 eura za dodiplomske, 25 eura za postdiplomske i 30 eura za doktorske studije.

“U aprilu prošle godine, na inicijativu Studentskog parlamenta, Upravni odbor je donio odluku za sve univerzitetske jedinice da se iznos za izdavanje diplome smanji i, prema važećoj odluci, naknada za izdavanje diplome dodiplomskog studija iznosi 15 eura, postdiplomskog 20 eura, doktorskog 25 eura, a dopuna diplome naplaćuje se 15 eura”, objasnila je Rabrenović.

Ona je ukazala da podatke o prihodima od izdavanja diploma imaju univerzitetske jedinice, koje posjeduju precizne podatke o prihodima i po tom osnovu.

Bonus video: