Rafailovići ogorčeni: Đedovinu na Zavali tražiće u Strazburu

Opština ranije obećala isplatu nadoknade za oduzetu zemlju od gotovo šest hektara na rtu Zavala, ali dogovor nije poštovan
172 pregleda 14 komentar(a)
Zavala, Foto: Vuk Lajović
Zavala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.04.2015. 06:20h

Nakon što se poslije osmogodišnjeg sudskog spora kotorski Osnovni sud proglasio nenadležnim, petnaestoro Rafailovića spremaju se da pravdu za imovinu svojih predaka potraži pred sudom u Strazburu.

Kako bi dokazali da je Opština dužna da im isplati nadoknadu za oduzetu zemlju od gotovo šest hektara na rtu Zavala, Rafailovići su tužili opštinu prije osam godina.

„Naši advokati su podnijeli žalbu Višem sudu, i čekamo odgovor. Ukoliko oni potvrde presudu kotorskog suda, nama ništa ne preostaje, nego da se žalimo u Strazburu. Mnogi naši saplemenici su državljani stranih država i to je jedini način da svoju pravdu istjeramo“, kazao je jedan od nasljednika Đuro Filipov Rafailović.

Njihov problem oko jedinog zelenog pojasa u Budvi, šumi u nastavku luksuznog rezidencijalnog kompleksa „ Dukljanski vrtovi“, na kojem se nalazi postrojenje za desalinizaciju, a planeri ucrtali 27-spratni hotel “Jedro”, nastao je prije tačno dvije decenije.

Tada je zemlja Rafailovića, poslije nekoliko vjekova, 1995. iznenada u katastru upisana kao vlasništvo Opštine, jer se predstavnici bratstva, zbog neažurnosti, ili neinformisanosti, nijesu odazvali prilikom snimanja terena.

Oglas je, kako je objasnio Rafailović, izašao u tadašnjem Službenom listu, i gotovo niko nije bio upoznat da se vrši snimanje terena, „a svi oni koji ne obilježe svoja imanja, biće uknjižena na državu, odnosno opštinu“.

Upravo to se i dogodilo, a kako navodi Rafailović, od tada počinje i njihova borba da vrate svoju imovinu.

Zaplet nastaje kada 2006, firma Moninvest, kupuje od komšija Rafailovića, porodica Medin i Anzulović četiri hektara zemlje, na kojem su kasnije izgrađene vile, za šta su plaćali po 700 eura po kvadratu. Ista ta zemlja nakon toga završava u rukama ruskog milijardera Sergeja Polonskog , koji lokalnoj firmi plaća nevjerovatnih 20 miliona eura.

Nakon što je zemlja dobila na cijeni, a planeri ucrtali gradnju luksuznog hotela, Opština ni po koju cijenu nije htjela da čuje da se izvrši povraćaj i pored insistiranja predstavnika Rafailovića, i dokaza koje su donijeli.

„U početku smo tražili povraćaj, ali nam je Opština predložila da zajedno idemo na prodaju i da će oni od te prodaje da nas obeštete, po istoj cijeni po kojoj je prodata ostala zemlja na Zavali. Bili smo na razgovorima sa bivšim gradonačelnikom Rajkom Kuljačom i sadašnjim Lazarom Rađenovićem, koji su kazali da će nam biti plaćeno. Predložili su nam vansudsko poravnanje, da snizimo cijenu i mi smo i to prihvatili, da se isplati po 495 eura po kvadratu, ali su nas prevarili“, ispričao je Rafailović.

Ljubo Rafailović ističe da sumnjaju da je zemlja prodata, jer takve priče dolaze do njih.

„Mi imamo kupoprodajni ugovor iz 30. marta 1937. Naš otac je dio zemlje kupio od rođaka Rafailovića, što jasno navodi da je zemlja na Zavali uvijek bila u vlasništvu bratstva. I taj dokument smo predali sudu, kao jedini validni, ali ni to nije bilo dovoljno“, kazao je Ljubo.

Opština je, kako se navodi u presudi kotorskog suda osporila tužbeni zahtjev Rafailovića, navodeći da oni nijesu dostavili nijedan dokaz na kome temelje svoja prava.

Rt Zavala trenutno je najatraktivnija lokacija u metropoli turizma, jer su cijene nekretnina oko šest hiljada eura po kvadratu.

Traže i đedovinu na Svetom Nikoli, suđenje u maju

Nekoliko Rafailovića vode još jedan spor za dokazivanje vlasništva i to zemlje na ostrvu Sveti Nikola.

Preci Rafailovića tvrde da su vlasnici velikog zemljišnog kompleksa na najvećem crnogorskom ostrvu, ali se ni njihovi nasljednici ne mogu uknjižiti, jer se Opština takođe, na velikom dijelu te imovine, upisala kao vlasnik. Suđenje bi trebalo da se održi početkom maja, takođe u kotorskom Osnovnom sudu.

Bonus video: