Okrugli sto u Nikšiću: Dašić se uvijek opredjeljivao za istinu

Okrugli sto je organizovan povodom 85 godina života i šest decenija naučnog rada akademika
315 pregleda 0 komentar(a)
okrugli sto, Miomir Dašić, Foto: Svetlana Mandić
okrugli sto, Miomir Dašić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.04.2015. 15:43h

Ime akademika Miomira Dašića, prema riječima dr Radenka Šćekića, u samom je vrhu crnogorske i jugoslovenske istoriografije.

“O onome što se dogodilo uvijek se jasno opredjeljivao za istinu, nasuprot onima kojima je bila bliža ‘poželjna’ pragmatična istorija i istoriografija koja se sagledavala i kreirala iz vizure sadašnjice i aktuelnog političkog trenutka. Po shvatanju istorije, koje je nezamislivo bez velike erudicije i široke kulture, po načinu na koji je to shvatanje izrazio teško mu je više naći ravnih u novijoj crnogorskoj i jugoslovenskoj istoriografiji”, kazao je Šćekić na okruglom stolu na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Okrugli sto je organizovan povodom 85 godina života i šest decenija naučnog rada akademika i redovnog univerzitetskog profesora u penziji Miomira Dašića.

Dašić je, istakao je prof.dr Šerbo Rastoder, prvi pisac udžbenika iz istorijske nauke 1978. godine i čovjek koji je “udario temelj istorijskog zanata i u tom smislu dao nemjerljiv doprinos”.

“On je maksimalno sintetizovao svo znanje u udžbeniku istorije koji su studenti dugo koristili kao osnov za izučavanje ovog predmeta”, istakao je Rastoder.

Prof. dr Živko Andrijašević je kazao da to što o Dašićevom dijelu govore njegovi studenti predstavlja znak da u Crnoj Gori počinje da živi tradicija istorijske nauke.

“Riječ je o čovjeku koji je imao jednu od glavnih, ako ne i najvažniju ulogu u profilisanju i razvoju studijskog programa za istoriju na Filozofskom fakultetu”, istakao je Andrijašević.

Dašić je, prema riječima prof.dr Nade Tomović, u svom bogatom naučnom opusu obradio brojna pitanja iz istorije, stavljajući u prvi plan zavičajnu istoriju.

“Ali, svi događaji iz zavičajne istorije izučavani su i posmatrani kao dio sveopštih evropskih istorijskih procesa jer lokalna istorija realno se ne može izučavati nezavisno od šireg okruženja”, kazala je Tomović.

Dašić, koji je član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od 1991.godine, diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Za šest decenija naučnog rada objavio je 12 knjiga, oko 270 studija, rasprava, članaka i istorijskih eseja, oko 420 kritičkih osvrta, recenzija, polemika, više od 130 naučnih i stručnih referata i saopštenja, a bibliografija njegovih radova ima 830 jedinica. Za vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Nikšiću izabran je 1981.godine, a četiri godine kasnije postaje redovni profesor. Odlikovan je Ordenom Republike Jugoslavije, medaljom Ruske akademije prirodnih i društvenih nauka, čiji je inostrani član postao 1998.godine, kao i medaljom Univerziteta u Krakovu.

Bonus video: