"Stresiraju se životinje kad pređu na travu"

Đurović je rekao da na teritoriji opštine Bijelo Polje u ovoj godini nema zaraznih bolesti čije širenje je potrebno sprečavati
361 pregleda 1 komentar(a)
ovce, Foto: Jadranka Ćetković
ovce, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.04.2015. 14:49h

Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o dobrobiti životinja gazde su obavezne da svaku promjenu zdravstvenog stanja životinja prijave veterinarima i Veterinarskoj inspekciji. Ukoliko to ne učine, podliježu sankcijama, upozorio je Saša Đurović, veterinarski inspektor iz Uprave za inspekcijske poslove, odnosno njenog bjelopoljskog dijela.

U više od desetak sela u bjelopoljskoj opštini protekle dvije sedmice priča se da je uginulo oko 300 ovaca i jagnadi. Najgore su prošli u selima Ponikvice, Bliškovo, Kovren, Majstprovina, Laholo, Kostići i Pećarska.

Đurović je rekao da na teritoriji opštine Bijelo Polje u ovoj godini nema zaraznih bolesti čije širenje je potrebno sprečavati (TBC, bruceloza i enzootska leukoza, plavi jezik, Q groznica), onosno kada visoko edukovani kadrovi Uprave za inspekcijske poslove, a nakon prijave sumnje od strane veterinara ili vlasnika životinja, preduzimaju mjere i radnje na sprečavanju pojave i širenja.

On je kazao da su “pomalo neshvatljive informacije” da je u Bijelom Polju stradalo više stotina ovaca, a da pri tom Veterinarska inspekcija u toj opštini nije obaviještena niti od veterinara niti od vlasnika životinja, što je bila zakonska obaveza.

Kada je riječ enteroksemiji, koja se pojavila posljednjih dana u nekim dijelovima opštine, Đurović je kazao da se ta bolest često javlja u ovom periodu na našim pašnjacima.

„Bolest izazivaju bakterije iz grupe clostridia ( perfrigens ABCD, novyi...). Uglavnom obolijevaju najjače životinje u stadu i to kod prelaska sa zimske kabaste i koncentrovane ishrane na zelenu ishranu.

Tako nepripremljene životinje za taj tip ishrane uzimaju ogromne količine zelene hrane i ulaze u stanje stresa, te se za bakterije tipa nabrojanih clostridia, koje se inače stalno nalaze u organizmu, stvaraju povoljni uslovi za njihov rast i razmnožavanje, a samim tim i promjenu zdravstvenog stanja životinje i razvoja simptoma bolesti“, kazao je Đurović.

On je poručio da je kod ove bolesti, životinje potrebno vakcinisati sa obaveznom revakcinacijom, po predviđenoj šemi.

Veterinari iz Bijelog Polja su saopštili juče da su, na osnovu procjena sa terena, zaključili da se radi o bolesti u narodu poznatijoj kao prečica, te da razlog uginuća može biti to što životnje nijesu bile vakcinisane. Nakon obdukcije su poslali uzorke Vaterinarskom zavodu u Podgorici, a ostatak stada su vakcinisali i dali antibiotike.

Bonus video: