Rastoder: Prilikom pohare Kuča ubijana djeca, ali nije djelo vojvode Mirka

Mještani Kuča, smatraju da je sramota da se Mirku Petroviću podigne spomenik u Podgorici
1558 pregleda 225 komentar(a)
Kuči, Foto: Boris Pejović
Kuči, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2015. 20:14h

Istoričar profesor dr Šerbo Rastoder tvrdi da postoje zapisi da su prilikom pohare Kuča ubijana djeca u kolijevkama, ali nema dokaza da je to urađeno rukom vojvode Mirka Petrovića, koji je predvodio vojsku.

On je “Vijestima” kazao da se Petrović, kojem će Glavni grad podići spomenik na Trgu Republike, kao tadašnji predstavnik države Crne Gore, obračunavao sa “separatističkim tendencijama na državnoj teritoriji u Kučima.”

“Mirko Petrović, kao i svaki crnogorski vojvoda, zaslužuje da mu se podigne spomenik”, kazao je rastoder.

Mještani Kuča, međutim, smatraju da je sramota da se Mirku Petroviću podigne spomenik u Podgorici, koji je, tvrde, prije 150 godina počinio “zvjerstva” u njihovom selu.

Devedesetogodišnji Sveto Pavićević rekao je “Vijestima” da je vojvoda tokom pohara Kuča ubio njegovog prađeda Nikolu Radonjinog Paunovića, koji je tada imao 95 godina.

“Kuči nijesu ni pomišljali da će ih poklati braća, tako je i moj đed izašao na put, čuvši da dolaze Crnogorci, da ih sretne. Priča je ostala da je radosno izustio 'dobro', i da mu je neko skinuo glavu”, kaže Pavićević.

Tvrdi da neće dozvoliti da se takvom “zločincu” podigne spomenik, koji je i ranije bio izgrađen u Podgorici, ali su ga bjelaši srušili 1918. godine.

“Vojvoda Mirko izvršio je najveći pokolj svoje braće u istoriji, klao je djecu u kolijevkama, žene i nemoćne starce, među kojima je bio i moj prađed. Ako mu podignu spomenik, a ja budem mogao poći do njega i ako budem u mogućnosti, dići ću ga u vazduh i osvetiti prađeda”, kazao je Pavićević.

Istakao je da ne spori zasluge cijele porodice Petrović, ali da su, smatra, imali mnogo više mana nego vrlina, iako sadašnja vlast pokušava da dokaže drugačije.

“Sada kažu da se zločin nije desio, kao da to nije bilo skoro, prije 150 godina. Moj djed je tada imao petnaestak godina i, srećom, bio je u šumi, pa je preživio da mi ispriča cijelu priču”, kazao je Pavićević.

Marko Miljanov u svojim zapisima navodi da je knjaz Danilo naredio “i đeca u kolijevke da se kolju i da je rekao: Udri Kuča na božju vjeru ako ga drugojače ufatit ne moš!”.

Rastoder, međutim, smatra da su sadašnje priče oko njegovih djela “tendeciozno ideološki motivisane.” “Kako to da dozvoliše Kuči da se sagradi spomenik Mirku Petroviću prije 100 godina? Kako to da su se svi spomenici Petrovićima sagradili u posljednjih pedeset godina? Dugo je vladalo antipetrovićko raspoloženje u Crnoj Gori, a Mirkov spomenik srušili su bjelaši 1918. godine, jer je bio otac kralja Nikole, koji je tada protjeran”, pojasnio je Rastoder.

Marko Miljanov navodi da su prilikom pohara posječene 243 plemenske glave, od čega 17 vojničkih, dok su preostale bile staraca, žena i dece.

Pavićević kaže da ne spori zasluge cijele porodice Petrović, ali da su imali mnogo više mana nego vrlina

Odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP-LP -DUA-BS-HGI usvojili su prije četiri dana Odluku o spomen-obilježjima, kojom je predviđeno podizanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću na Trgu Republike.

Protiv su glasali odbornici DF-a, SNP-a, DEMOS-a i bivši odbornici SNP-a. Uzdržani su bili odbornici DPS-a Bane Popović, Momčilo Vujošević i Milan Mijović.

Spomenik Petroviću u vidu obeliska - glavni grad na trgu namjerava da postavi do decembra. Procedura oko odabira i ocjene umjetničkog rješenja za spomenik vojvodi Mirku Petroviću, Glavnom gradu tek predstoji. Odabir i ocjenu umjetničkog rješenja će, kako piše u odluci o podizanju spomen-obilježja, izvršiti stručna komisija koju će obrazovati gradonačelnik Slavoljub Stijepović.

Nakon pohare ostala i ružna pjesma o braći Crnogorcima

Pavićević tvrdi da je nakon Mirkove pohare Kuča ostala jedna ružna pjesma: “Niko bolje od brata ne kolje.”

On je ispričao jednu priču iz tog vremena, koja je, tvrdi toliko potresla selo, da se i danas prepričava.

“Jedna žena je nosila dijete iz kolijevke na leđima, kada joj je prišao jedan od Crnogoraca i upitao je đe će. Ona mu je odgovorila da vodi dijete na krštenje, na što joj je rekao: 'Nema potrebe, ja ću ti ga prekrstiti.' Nije ni vidjela šta je učinio, jer je dijete bilo na leđima, i nastavila je da hoda. Međutim, ubrzo je osjetila da joj nešto toplo teče niz butine, i kada je odmotala krpe na leđima, zatekla je obezglavljeno dijete”, ispričao je.

Smatra da od “mrtvija”, čija su tijela nakon pohara posložili i prebrojali na Medunu, može ostati kletva Kučima, ako ne spušte spomenik “zločincu” u slučaju da bude podignut u Podgorici.

Bonus video: