Opština Plužine upravljaće „Pivom”

“U okviru RP 'Piva' će se razvijati turistički sadržaji (rafting, biciklizam, kajak, planinarenje, itd. ) koji će pozitivno uticati na razvoj drugih turističkih sadržaja na teritoriji Opštine Plužine...Upravljanje će stvoriti pozitivan trend razvoja i ostvariti nov i turistički, ekološki i privredni razvojni okvir za sjeverni region”, piše u odluci
1 komentar(a)
Pivsko jezero, Foto: Jelena Jovanović
Pivsko jezero, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 18.04.2015. 19:24h

Novi Regionalni park “Piva” biće zvanično proglašen u utorak, a njime će upravljati Opština Plužine, nakon što se JP “Nacionalni parkovi Crne Gore” (NPCG) odreklo upravljanja u korist lokalne samouprave.

Opština Plužine je još 2013. predložila Ministarstvu održivog razvoja i turizma da se proglasi Regionalni park „Piva“, nakon što je urađena Studija za novo zaštićeno dobro koje bi obuhvatalo lokalitete Maglić, Volujak i Bioč.

Zakonom o zaštiti prirode utvrđeno je da zaštićenim prirodnim dobrom, koji se graniči sa nacionalnim parkom, upravlja NPCG, jer se graniči sa NP “Durmitor”.

NPCG je u junu 2014. Ministarstvu održivog razvoja i turizma uputilo inicijativu za prenos ovlašćenja za upravljanje Regionalnim parkom „Piva“ na Opštinu Plužine.

“Utvrđeno je da Opština Plužine ispunjava uslove u pogledu stručne, kadrovske i organizacione osposobljenosti za obavljanje poslove zaštite, unapređenja, promovisanja i održivog razvoja zaštićenog prirodnog dobra”, piše u odluci koju je prekjuče usvojila Vlada.

Navodi se da bi se time stvorili uslovi za povećanje prihoda u budžetu Opštine, kroz naknade za korišćenje prirodnih dobara u zaštićenom prirodnom dobru, kao i druge vidove obezbjeđivanja sredstava.

“U okviru RP 'Piva' će se razvijati turistički sadržaji (rafting, biciklizam, kajak, planinarenje, itd. ) koji će pozitivno uticati na razvoj drugih turističkih sadržaja na teritoriji Opštine Plužine...Upravljanje će stvoriti pozitivan trend razvoja i ostvariti nov i turistički, ekološki i privredni razvojni okvir za sjeverni region”, piše u odluci.

Bonus video: