U više bjelopoljskih sela uginulo 300 ovaca i jagnjadi

Mještanin Ponikvica Sretko Jelić, u čijem selu je stradalo oko 100 grla, kazao je da nikom nije jasno šta se dešava sa sitnom stokom
380 pregleda 5 komentar(a)
ovce, Foto: Dragana Šćepanović
ovce, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 18.04.2015. 08:41h

U više od desetak sela bjelopoljske opštine u protekle dvije sedmice uginulo je oko 300 ovaca i jagnjadi. Najgore su prošla sela Ponikvice, Bliškovo, Kovren, Majstorovina, Laholo, Kostići i Pećarska.

Mještanin Ponikvica Sretko Jelić, u čijem selu je stradalo oko 100 grla, kazao je da nikom nije jasno šta se dešava sa sitnom stokom.

Direktor Veterinarske ambulante ”Grandov ” Nikola Grandov kazao je da na osnovu procjene sa terena, zaključio da se najvjerovatnije radi o bolesti u narodu poznatijoj kao prečica.

"Nakon obdukcije uzorke smo poslali u Veterinarski zavod u Podgoricu, a vakcinisali smo ostatak stada i podijelili antibiotike”, kazao Grandov.

On je objasnio da je jedan od razloga za pojavu bolesti loš kvalitet sijena, kao i manjak trave na pašnjacima. Direktor Veterinarske ambulante Darko Cvijović je kazao da je jedini razlog uginuća, ukoliko se radi o prečici, to što ovce i jagnjad nisu vakcinisani.

Bonus video: