URA: Ko je tražio i ko je odobrio asistenciju policije u dvorištu gimnazije u Baru

Slobodno iskazivanje mišljenja na miran način je ustavna kategorija i niko nema pravo da ugrožava ljudska prava i slobode", navode u ovoj partiji
3038 pregleda 15 komentar(a)
Protest građana u Baru, Foto: Vijesti
Protest građana u Baru, Foto: Vijesti

Građanski pokret URA predao je jutros zahtjev za dostavljanje informacije načelniku Centra bezbjednosti u Baru koji se odnosi na informacije oko intervencija policije u dvorištu gimnazije "Niko Rolović" u Baru, saopšteno je iz GP URA.

U URI ističu zabrinutost zbog postupaka policije i neadekvatnih odluka koje donosi barska policija, a koje izazivaju osjećaj nesigurnosti i ugroženosti kod građana.

"Slobodno iskazivanje mišljenja na miran način je ustavna kategorija i niko nema pravo da ugrožava ljudska prava i slobode", navode u ovoj partiji.

Zbog toga URA u zahtjevu za pristup informacijama koji potpisuje izvršni direktor Zoran Mikić tog pokreta traži sljedeća dokumenta i odgovore od načelnika Centra bezbjednosti u Baru:

1) Ko je tražio asistenciju policije prilikom sječe čempresa u dvorištu gimnazije "Niko Rolović" u Baru 17.01.2019. godine?

2) Da li je investitor i na koji način tražio asistenciju policije u periodu od 17.01.2019 do 15.02.2019. godine? Molimo Vas da nam dostavite zahtjeve za pružanje asistencije policije.

3) Informacije i dokumenta o tome ko je donio odluku da se asistencija policije odobri?

4) Da li postoji akt o odobravanju pružanja asistencije i plan izvršenja asistencije?

5) Izvještaj o svim sprovedenim asistencijama policije u dvorištu gimnazije "Niko Rolović" u Baru u periodu od 17.01.2019. do 15.02.2019. godine.

6) Da li je policija prilikom pružanja asistencije investitoru ugrozila pravo građana da slobodno iskažu svoje mišljenje na miran način što je Ustavom garantovano pravo?

"Ranije smo objavljivali snimke brutalne policijske torture u Ulcinju, a poslednji događaji i dešavanja u Baru izazivaju zabrinutost da bi se opet te nemile scene mogle ponoviti i u Baru. Zahtijevamo od načelnika Centra bezbjednosti u Baru da u skladu sa svojim ovlašćenjima zaštiti ljudska prava i slobode građana garantovane Ustavom i zakonima", navodi se u saopštenju GP URA.

Bonus video: