MINISTARSTVO PROSVJETE

Polaganje eksterne mature počinje ove subote

Sjutra će učenici polagati ispit iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnosti. Ispit iz stranog jezika polagaće 1. juna, a iz Matematike 2. juna
123 pregleda 0 komentar(a)
eksterna matura_2, Foto: B. PEJOVIĆ
eksterna matura_2, Foto: B. PEJOVIĆ
Ažurirano: 15.02.2019. 11:28h

 Polaganje eksterne mature, za 7.068 crnogorskih učenika, počeće sjutra u 11 sati, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 Sjutra će učenici polagati ispit iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnosti.

 Ispit iz stranog jezika polagaće 1. juna, a iz Matematike 2. juna. 

„Ispit će polagati 7.068 učenika iz 11 gimnazija, 11 mješovitih i 28 stručnih škola“, navodi se u saopštenju Ministarstva. 

 Iz tog Vladinog resora su objasnili da će učenici koji se vraćaju sa školovanja iz inostranstva, ispite polagati u prostorijama Ispitnog centra 16. juna iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnost, dok će 18. juna polagati strani jezik ili Matematiku. 

 I ti ispiti će, kako se navodi, početi u 11 sati.

 Konačni rezultati će biti objavljeni 19. juna.

“Maturski ili stručni ispit je standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja, navedene kroz ciljeve obrazovnih programa”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 Ispit se, kako su podsjetili, polaže nakon završenog četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. 

“Cilj ovakvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima”, navodi se u saopštenju. 

 Položen maturski ispit je, kako pište, opšti uslov za nastavak obrazovanja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi. 

“Učenik koji položi stručni ispit stiče nivo stručnog obrazovanja u četvorogodišnjem trajanju”, kazali su iz Ministarstva.

 Polaganjem stručnog ispita, kako su dodali, učenik stiče i odgovarajuće stručne kvalifikacije, u skladu sa zakonom. 

Preporučujemo za Vas