Obilježavanje 60 godina naučnog rada akademika Miomira Dašića

„Prepoznat je po eruditskom pristupu i neprocjenjivom naučnom pedagoškom iskustvu, koje je nesebično prenio na brojne generacije studenata i pretočio u brojne monografije, studije i naučne radove kojima je probudio interes šire čitalačke publike“, rekao je Šćekić
113 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.04.2015. 14:34h

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću obilježeno je 60 godina naučnog rada redovnog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) i univerzitetskog profesora u penziji, Miomira Dašića.

Otvarajući okrugli sto, koji su organizovali Univerzitet Crne Gore i Studijski program za istoriju nikšićkog Filozofskog fakulteta, dekan Goran Barović kazao je da je riječ samo o jednoj od sesija prezentacije obimnog djela Dašića povodom 85 godina života i šest decenija naučnog rada.

Govoreći na temu Istoričar na razmeđi epoha, Radenko Šćekić ocijenio je da se ime Dašića nalazi u samom vrhu crnogorske i nekadašnje jugoslovenske istoriografije.

„Prepoznat je po eruditskom pristupu i neprocjenjivom naučnom pedagoškom iskustvu, koje je nesebično prenio na brojne generacije studenata i pretočio u brojne monografije, studije i naučne radove kojima je probudio interes šire čitalačke publike“, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, Dašić se o onome što se dogodilo uvijek jasno opredjeljivao za istinu, nasuprot onima kojima je bila bliža „poželjna“, pragmatična istorija i istoriografija, koja se sagledavala i kreirala iz vizure sadašnjice i aktuelnog političkog trenutka“.

Profesor Živko Andrijašević kazao je da je Dašić ugledni crngorski istoričar čije je djelo voluminozno, obimno, značajno i raznovrsno.

„O njemu možemo misliti ovo ili ono sa različitih pozicija, profesionalnih ili nekih drugih mjesta, ali se svi možemo složiti da je riječ o ozbiljnom istoričaru i naučnom djelu koje zavređuje pažnju istoriografije i koje će biti predmetom zanimanja i ubuduće“, naveo je Andrijašević.

Govoreći o zastupljenosti opšte istorije u djelima Dašića, Nada Tomović kazala je da je u svom bogatom naučnom opusu obradio brojna pitanja iz naše nacionalne istorije, bavio se metodologijim istorijske nauke, zavičajnom istorijom. obrađujući prostorno i vremenski različite teme, istorijske pojave i događaje.

Profesor Šerbo Rastoder ukazao je da je Dašić prvi pisac udžbenika iz istorijske nauke 1978. godine i da je udario temelj istorijskog zanata, što je osnovni preduslov za razumijevanje te nauke, kojoj je dao nemjerljiv doprinos.

Bonus video: