Zemlje Balkana da se bore protiv terorizma udruženim snagama

“Kriminalci su brži od nas. Mnogo brže i efikasnije sarađuju nego države. Oni ne prepoznaju granice, protokole birokratiju”, ocijenio je Tahir
2 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Ranko Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.04.2015. 14:19h

Saradnja, razmjena informacija i zajedničko djelovanje na Balkanu od presudnog je značaja u borbi protiv organizovanog kriminala, ocijenjeno je danas u Budvi na Konferenciji posvećenoj borbi protiv terorizma.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić ocijenio je da vremena nikad nema dovoljno kad su izazovi veliki.

“Decenije ništa ne znače u istorijskim pokretima. Sigurnost i bezbjednot našeg zajedničkog evropskog doma zavisiće od sposobnosti da na to odgovorimo”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je to najdirektniji odgovor na prijetnje od terorizma i mnoge druge stvari.

“Tada idelologije i vjere neće moći biti zloupotrebljivani ili će biti mnogo manje. Tada će ono što je suština harmonija kultura vjera biti model evropskog življenja”, rekao je Krivokapić.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Seimir Tahiri ocijenio je da u borbi protiv terorizma treba udružiti snage i uraditi sve što je potrebno za sigurnost građana.

On smatra da je saradnja, razmjena informacija i zajednočko djelovanje na Balkanu od presudnog značaja u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Kriminalci su brži od nas. Mnogo brže i efikasnije sarađuju nego države. Oni ne prepoznaju granice, protokole birokratiju”, ocijenio je Tahiri.

Crnogorski ministar pravde Predrag Pažin ocijenio je da savremeni bezbjednosni rizici ne mogu nijednu državu staviti u poziciju da ih rješava sama bez međunarodne pravne pomoći, institucionalne saradnje.

“A u cilju afirmacije i očuvanja naših vitalnih vrijednosti istinske demokratije vladavine prava zaštite ljudskih prava i sloboda, što su atibuti našeg zajedničkog evropskog identiteta”, rekao je Pažin.

Prema njegovim riječima, korupcija, organizovani kriminal, trgovina ljudima, falisfikovanje novca stvaraju pogodno tlo za terorizam.

“Upravo je terorizam najčešće finansiran iz nelegalnih prihoda koji imaju svoje ishodište u kriminalu. Zato Crna Gora snažno insistira na jačanju zakonodavno-pravnog okvira kao i jačanju svojih institucija”, rekao je Pažin.

On je ocijenio da sve ozbiljenije analize pokazuju da osuđivanje činilaca krivičnih djela na zatvorske kazne ne pomjeraju ozbiljnije strukturu organizovanoh kriminala.

“Ekonomski razvlastiti kriminal, oduzeti mu ekonomsku moć, znači biti na putu uspjeha”, kazao je Pažin.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević poručio je da je Crna Gora spremna da sve kapacitet stavi u funkciju preveniranja i borbe sa prijenjama i izazovima koji se nalaze na putu regionalne stabilnosti.

Konjević je ocijenio da su teroristički akti zasnovani na religijskom eksremizmu uzdrmali bezjednst u svim državama.

“Razvijanjem zajediništva i međusobne komunikacije, razmjenom iskustva i informacija mogu se stvoriti pretpostavke za efikasniju borbu sa fenomenima koji svetim vrijednostima života i mira pretpostavljaju nasilje i smrt”, rekao je Konjević.

On smatra da je sazrela svijest da se nijedna zemlja ne može samostalno izboriti sa prijetnjama terorizma, ali da se komplementarnim aktivnostima na nacionalnim i regionalnim nivoima može stvoriti okvir za bezbjedniju i sigurniju Evropu.

Ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjoerkoes Žnida ocijenila je da je terorizam prijetnja svima, ne poznaje granice ni druga ograničenja, kao i žrtve koje traži.

Ona je rekla da su države u poslednje vrijeme suočene sa izazovom kada građani idu na strana ratišta da ratuju.

“Oni u povratku predstavljaju opasnost domaćem okruženju”, ocijenila je ona.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je da terorizam prestavlja kompleksni globalni problem i bezbjednosni izazov za sve zemlje u svijetu.

On je kazao da je od 2004. kada je podmentuta bomba u vozu Španiji, veliki broj država EU bio pogođen takvim napadaima.

“Postoji potreba da pojačamo naše aktivnosti kako bi obezbijedili djelotvornu borbu protiv teririzma pa i šire”, rekao je Drobnič.

Na Konferencija ministara unutrašnjih poslova i pravde na dva panela biće razmijenjena mišljenja o stranim borcima i prevenciji radikalizacije, nelagalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima, a govoriće se i o prevenciji finansiranja terorizma.

Skup organizuju ministarstva unutrašnjih poslova i pravde Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije i Regionalni savjet za saradnju, kao operativni sekretarijat Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Bonus video: