Francuski turisti u Kolašin stižu Plavim vozom

Francizma će biti organizovan rafting na Tari
425 pregleda 12 komentar(a)
plavi voz, Foto: Arhiva Vijesti
plavi voz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.04.2015. 19:24h

Grupa od 120 francuskih turista, sredinom naredne sdmice boraviće u Crnoj Gori, u okviru vrlo zanimljivog turističkog aranžmana. Originalan sadržaj odmora Francuza na sjeveru i jugu države osmislila je kolašinska turistička agencija „Explorer“, a gosti će iz Podgorice u Kolašin doputovati Plavim vozom-muzejsko turitičkim vozom koji je korišćen za potrebe nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Kako kaže vlasnik „Explorera“ Luka Bulatović, Francuzi su sa oduševljenjem prihvatili tu ideju.

„To je bio naš način da ponudimo nešto novo turistima koji dolaze u Kolašin. Za te potrebe Titov voz je angažovan i stići će iz Beograda. Francuzi će nakon što slete na aerodrom putovanja nastavili vozom do Kolašina. Trudićemo se da i u vozu dočaramo dijelom atmosferu iz perioda SFRJ, pa će uniforme osoblja biti iz tog doba. Na nekoliko atraktivnih lokacija na pruzi ćemo praviti pauze jer smatramo da i u tom dijelu ima šta da se pokaže turistima”, objašnjava Luka Bulatović.

Francuzi će u Kolašinu biti smješteni u hotelu „Bjanka“, a zatim ih čeka raznovrsna ponuda sjevera Crne Gore. U „Exploreru“ smatraju da će im najatraktivnije biti na raftingu. Prevoz iz Kolašina do kanjona Tare, takođe je organizovan na vrlo originalan način.

„Odlučili smo da ih do rijeke odvezemo starim vojnim kamionima. Nije lak posao bio naći nekoliko desetina tih starih vozila, koji su sada u privatnom vlasništvu, ali smo eto i to uspjeli. Nakon raftinga i boravka na sjeveru, za Francuze će biti organizovano i nekoliko zanimljivih dana na primorju. Odmor smo im organizovali tako da i na jugu vide najatraktivnije lokacije”, kaže Bulatović.

Prema njegovim riječima, pored toga što je vrlo značajno što brojna turistička grupa za zapadnoevropskog tržišta u međusezoni dolazi u Kolašin, bitno je i što će njihovim boravkom u tom gradu mnogo mještana biti na nekoliko dana uposleno. U organizaciji i pružnju usluga Francuzima tokom boravka na sjeveru i puta prema primorju, biće angažovano 70 Kolašinaca i na desetine vozila lokalnih taksista.

„U tome što smo sada okrenuti zapadnoevropskim tržištima vidim veliku šansu za razvoj sjevera države“, tvrdi Bulatović.

Nekada vozio Josipa Broza, a sada turističke ture

Plavi voz je korišten za Titove potrebe od 1946. do 1980. godine. Predstavljao je specijalan voz luksuznog tipa. Kompozicija je činila cjelinu, kojom je tadašnjem predsjedniku SFRJ omogućen rad i boravak i sve protokolarne obaveze tokom putovanja, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Enterijer je urađen u stilu art dekoa. Posljednji put je saobraćao kao specijalan voz 5. maja 1980. godine prilikom prenosa Titovog kovčega iz Ljubljane u Beograd. Od 2004. godine ovaj voz je prvi put otvoren za širu javnost, odnosno za domaće i strane turiste. Od tada plavi voz ima 30 do 40 tura godišnje. Voz je moguće iznajmiti, a ovo uglavnom koriste domaće i strane firme.

Plavi voz ima svečani salon sa trpezarijom, troje salonskih kola sa apartmanima, kuhinju, restoran i posebna zatvorena prtljažna kola za prevoz automobila. Unutrašnjost voza je urađena uglavnom u drvetu. Korišćeni su mahagonij, kruška i orah a saloni i hodnici su dekorisani intarzijama.

Titov voz je u Kolašin prvi put došao 1976. godine, odmah nakon otvaranja pruge Beograd - Bar.

Bonus video: