U TIVTU OBILJEŽENA 74. GODIŠNJICA POTAPANJA RAZARAČA "ZAGREB"

Herojski čin za vječnost u pomorskim hronikama

Zbog tog junačkog djela, dvojicu kraljevskih oficira, ordenima narodnog heroja socijalističke Jugoslavije 1973 godine, odlikovao je predsjednik SFRJ, Josip Broz Tito
62 pregleda 6 komentar(a)
Tivat, godišnjica potapanja broda Zagreb, Foto: Siniša Luković
Tivat, godišnjica potapanja broda Zagreb, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.04.2015. 12:44h

Polaganjem vijenaca na spomenik narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u velikom Gradskom parku u Tivtu, te spuštanjem vijenca u more sa broda Mornarice VCG, u uvali Sveto Trojstvo kod tivatske Prevlake na mjestu potonuća razarača "Zagreb", u Tivtu je danas je obilježena 74. godišnjica nesvakidašnjeg ratnog događaja koji se i danas izučava na vojnim školama u svijetu kao fascinantan primjer borbe za oficirsku čast i dostojanstvo države.

Naime, 17.aprila 1941 godine, dvojica mladih oficira Kraljevske mornarice Jugoslavije, poručnici bojnog broda Milan Spasić i Sergej Mašera, odbivši da priznaju kapitluaciju Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, žrtvujuči svoje živote, digli su u vazduh razarač "Zagreb".

Oni nijesu željeli da taj moderan ratni brod predaju italijanskom okupatoru, već su, poput drevnih japanskih samuraja, čuvajući svoju oficirsku čast i vršeći do posljednjeg trenutka svoju dužnost, brod potopili u vodama Tivatskog zaliva.

Zbog tog junačkog djela, dvojicu kraljevskih oficira, ordenima narodnog heroja socijalističke Jugoslavije 1973 godine, odlikovao je predsjednik SFRJ, Josip Broz Tito.

"Spasić i Mašera su izabrali vječnost umjesto prolaznosti, aktom heroizma i odanosti svojoj Mornarici i državi kojoj su pripadali. Oni su prije 74 godine zapalili jednu od prvih iskra slobode u porobljenoj Evropi. Razarač "Zagreb", zahvaljujući njima, nije priznao kapitulaciju jer su oni umjesto predaje, izabrali smrt koja ih je svrstala među najveće heroje pomorskog ratovanja u svijetu", kazao je komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

On je o životu i karijeri dvojice oficira govorio velikom broju okupljenih na komemorativnom skupu pred spomenikom Spasiću i Mašeri – članovima UBNOR-a Tivta i Herceg Novog, pripadnicima MVCG, učenicima OŠ "Drago Milović" i Srednje škole "Mladost", Udruenja građana "Podmorničar", predstavnicima Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra, članovima Dječjeg saveza Tivta i ostalima koji su se došli pokloniti sjenama narodnih heroja.

Uz vojnički pozdrav i zvuk trube koja je odsvirala čuvenu "Tišinu", vijence na spoemnik položile su delegacija MVCG, te Opštine i UBNOR-a predvođena gradonačelnikom Ivanom Novoselom, kao i Bokeljske mornarice.

Vuković je istakao da samo fizičko uništenje broda na kome su služili jer on nije mogao izvriti svoj osnovni zadatak odbrane zemlje, za dvojicu oficira nije bilo dovoljno, već su svjesno žrtvovali svoje živote da bi svima - od neprijatelja koji su očekivali bezuslovnu predaju, preko jugoslovenske Komande koja je kapitulirala, do saveznika koji su očekivali jugoslovensku borbu protiv fašista, prenijeli adekvatnu poruku.

"Ta snažna poruka je tada kao udar groma, doprla do svih, a zatim ostala da svjedoči o junaštvu i stalnoj borbi za slobodu, pravdu i jednakost. Poruka je prenijeta i sadašnjosti – da je cijena borbe za slobodu veoma skupa, ali ne i nedostižna", poručio je komandant MVCG.

Inače, u Piranu u Sloveniji, u Pomorskom muzeju "Sergej Mašera", preksinoć je povodom 74-te godišnjice potapanja razarača "Zagreb" upriličena premijera dokumentarnog filma "Sergej Mašera" koji je snimila RTV Slovenija.

Film po scenariju Radovana Čoka, sniman je na lokacijama u Sloveniji i Crnoj Gori gdje je ekipa boravila lani, obišla sva mjesta od značaja za priču o jednom od najvećih slovenačkih pomorskih heroja, i razgovarala sa rijetkim još preostalim svjedocima herojskog čina Sergeja Mašera i Milana Spasića, 17.aprila 1941 u Tivatskom zalivu.

Preporučujemo za Vas