RDC blokirao račun RTCG i uzeo 153.000 eura

RDC planira da vrati dug RTCG od 89.000 eura, nakon što su sudski naplatili potraživanja
237 pregleda 0 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2015. 08:10h

Radio-difuzni centar (RDC) naplatio je od RTCG oko 153 hiljade eura, nakon odluke Privrednog suda zbog koje je račun Javnog servisa juče bio u blokadi.

Direktor RDC-a Aleksandar Vučinić kazao je da će račun danas biti odblokiran, a da od naplaćenog novca planiraju da izmire 89.000 eura, koje duguju RTCG na ime korišćenja kancelarija:

“Privredni sud je presudio da Javni servis mora platiti dugovanja za prva dva mjeseca 2013. godine, koja prema Zakonu o radio-difuznim servisima iznosi oko 150.000 eura”.

Zbog blokade računa, juče je iza zatvorenih vrata zasjedao Savjet RTCG-a, a sjednici je prisustvovao i predsjednik Upravnog odbora RDC-a Slobodan Stanišić.

Predsjednik Savjeta Ivan Mitrović kazao je juče “Vijestima” da je zbog blokade “dovedena u pitanje održivost” RTCG.

Zakon o javnim radio-difuznim servisima iz decembra 2012. obavezuje RTCG da plaća 900 hljada eura godišnje RDC-u. Javni servis, međutim, nije izvršavao tu obavezu, jer čekaju okončanje sudskog postupka u kojem se ispituje ustavnost te odluke.

Mitrović je kazao da je Savjet odlučio da se rješenjem problema pozabave Vlada i Skupština:

"Ovdje se radi o zakonu koji je štetan po Javni servis, zbog čega ćemo od Vlade i Skupštine zatražiti ili da promijene zakon, tako da se ne plaća ova naknada RDC-u, ili da povećaju budžet RTCG za 900.000 eura".

On je istakao da će od RDC-a tražiti da ne preduzima slične mjere, do okončanja sudskog spora pred Vrhovnim sudom.

Direktor RTCG Rade Vojvodić ocijenio je da je Zakon neustavan, jer je donesen bez javne rasprave i da je riječ o političkoj trgovini na štetu RTCG:

"Mislim da je ovakva odluka donesena samo da se spasi RDC, koji u bliskoj budućnosti, kada sve lokalne televizije počnu da se emituju preko kabla, neće imati svrhu. Na osnovu čega treba da plaćamo skoro milion eura za signal? Koja komisija je to procijenila? Izgleda kao da je RDC procijenio koliko novca im treba i toliko unijela u budžet".

Vučinić, međutim, tvrdi da postoji cjenovnik:

"Sudski vještak je utvrdio da troškovi i prenosi emitovanja ne mogu biti ispod cifre koja je opredijeljena budžetom, zbog čega je sud i presudio u našu korist”.

Mitrović je upozorio da je RTCG u velikom problemu, jer "skromnim budžetom", nije planiran novac za izmirenje duga.

Vojvodić od Savjeta traži kontra mjere

Vojvodić je predložio Savjetu da se izmijeni ugovor sa RDC-om, koji, tvrdi, godinama besplatno koristi prostorije u zgradi RTCG-a, krov za svoje antene i parking.

"Riječ je o 800 kvadrata prostora, a duguju 89.000 za korišćenje struje, vode, telefona i interneta, i to samo poslednjih godina, od kada je Savjet izmijenio ugovor kojim su dužni da plaćaju dio pomeutih obaveza", kazao je Vojvodić.

Mitrović je rekao da će ugovor sa RDC-om morati da se mijenja, na čemu će, pojasnio je, raditi paralelno sa rješavanjem problema oko naknada za korišćenje signala.

Bonus video: