Tabački most nije što je bio

Rješenje pokazuje da Tabački most iz doba Osmanlija posjeduje istorijsku, etnografsku, arhitektonsku, tehničku i građevinsku osobenost, ali i istorijski, vaspitno-obrazovni, umjetnički, tehnički značaj
2 komentar(a)
Tabački most, Foto: Privatna arhiva
Tabački most, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.04.2015. 19:29h

Uprava za zaštitu kulturnih dobara utvrdila je da su “i ntervencije” na starom Tabačkom mostu na Ribnici, kao i radovi u blizini grubo narušili postojeći ambijent i negativno uticale na vizuru mosta, koja je bila prepoznatljiva sa više gradskih lokacija.

To piše u rješenju Uprave o proglašenju Tabačkom mosta za kulturno dobro, a koje je donijeto prošlog mjeseca. Glavni grad je devetog aprila uložio Ministarstvu kulture žalbu na rješenje Uprave.

U rješenju o utvrđivanju statusa kulturno dobro za Tabački most piše i da savremeni, višespratni stambeno-poslovni objekti izgrađeni u blizini umanjuju ambijentalne vrijednosti lokacije svojim gabaritima i materijalizacijom.

Navodi se da se kolovozna traka mosta koristi za saobraćaj teških teretnih vozila i građevinske mehanizacije prilikom građevinskih radova, što je velika opasnost za konstruktivnu stabilnost kulturnog dobra. Zbog toga Uprava za zaštitu kulturnih dobara utvrdila je mjere i uklanjanje svih nelegalno izvedenih intervencija.

Rješenje pokazuje da Tabački most iz doba Osmanlija posjeduje istorijsku, etnografsku, arhitektonsku, tehničku i građevinsku osobenost, ali i istorijski, vaspitno-obrazovni, umjetnički, tehnički značaj.

“Mogućnost primjene naučnih disciplina u tumačenju načina života, razvoja grada, kao i značaja infrastrukturnih objekata iz perioda osmanske vladavine, kroz primjenu istorije, istorije arhitekture, umjetnosti i etnologije daje ovom dobru naučni značaj”, piše u dokumentu.

Rekonstrukciju Tabačkog mosta, kojom je predviđeno proširenje sa pet na devet metara, započela je u oktobru prošle godine Agencija za razvoj i izgradnju. Nedugo poslije Uprava za zaštitu kulturnih dobara stavila je most pod prethodnu zaštitu, čime su radovi obustavljeni. Ministarstvo kulture odbilo je dvije žalbe na rješenje o "prethodnoj" zaštiti Tabačkog mosta.

Upravni sud presudio je u korist Agencije za izgradnju i razvoj.

Bonus video: