Uloga i funkcija policije je da nepristrasno podrži i sprovede zakon

Stojanović i Zeković su, kako je saopšteno, razgovarali i o standardu, a posebna pažnja tokom susreta posvećena je penzionisanju policijskih službenika
97 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Saša Zeković, Slavko Stojanović, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Aleksandar Saša Zeković, Slavko Stojanović, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 16.04.2015. 15:29h

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, povodom realizacije zaključaka i izdatih preporuka Savjeta kako bi se unaprijedila primjena policijskih ovlašćenja i ukupan kredibilitet policije u društvu kojem taj servis služi i štiti ga, danas se susreo sa direktorom Uprave policije Slavkom Stojanovićem.

Tokom prvog radnog konsultativnog sastanka sa direktorom Uprave policije od kada je Zeković preuzeo predsjedavanje Savjetom, posebna pažnja posvećena je pitanjima sprečavanja visoke korupcije i organizovanog kriminala i kapacitetima policije s tim u vezi.

Stojanović i Zeković su, kako je saopšteno, diskutovali o konkretnim naporima i rezultatima policije kao i o saradnji sa državnim tužiocima. Predstavljano je da su u posljednjoj godini, između ostalog, podnijete krivične prijave protiv četvorice gradonačelnika i da su ti napori rezultirali, kroz efikasnu saradnju s tužilaštvom, podnošenjem optužnih predloga, saopšteno je iz Savjeta.

Razgovorano je i o kapacitetima policije za uspješniju borbi protiv korupcije. Direktor Uprave policije MUP posebno je prepoznao kao problem nedostatak znanja i vještina policije kod grana kod kojih je najintenzivnija korupcija - javni tenderi i nabavke, građevinarstvo, urbanizam i detaljni urbanistički planovi, infrastruktura i zdravstvo. Te oblasti zahtijevaju sofisticirana znanja i fokusirano istraživačko iskustvo i policija ima očiglednu potrebu za njima.

Pažnja tokom sastanka posvećena je borbi protiv organizovanog kriminala i djelovanju kriminalnih grupa u zemlji, posebno onih na primorju. Jedan broj slučaja, s njima u vezi, već je uspješno procesuiran a uskoro bi se, u slučaju kotorske kriminalne grupe, mogao očekivati rezultat, u dva slučaja, čije će krivično procesuiranje omogućiti dalje finansijske istrage.

Razgovarano je i o saradnji sa inostranim, evropskim i američkim, partnerima i predstavljen niz primjera efikasne komunikacije i saradnje i razmjene pouzdanih operativnih saznanja u vezi sa finansiranjem terorizma, krijumčarenja cigareta i droga.

Razgovarano je i o zapošljavanju osoba s invaliditetom (OSI) u policiju. S tim u vezi pružena je puna podrška, prepoznat značaj zapošljavanja kvalitetnog kadra i poštovanje zakonskih propisa u vezi sa OSI.

Razgovarano je i o zapošljavanju svršenih polaznika Policijske akademije. Tom pitanju Savjet za građansku kontrolu rada policije posvećuje značajnu i kontinuiranu pažnju. Konstatovano je, na obostrano zadovoljstvo, da će se ubrzo realizovati konkursi za prijem u stalni radni odnos ranijih generacija Policijske akademije što je takođe bio predmet preporuka Savjeta za građansku kontrolu rada policije u domenu unapređenja kapaciteta i efikasnosti policije. Predstavljeni su i konkretni rezultati uspješne komunikacije i saradnje sa inostranih partnerima i konstatovano da se ti podaci ne mogu promovisati i predstavljati od strane crnogorske policije.

Stojanović i Zeković su, kako je saopšteno, razgovarali i o standardu, a posebna pažnja tokom susreta posvećena je penzionisanju policijskih službenika. Zajednički je konstatovano da su usvojene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima bili u interesu zaštite prava policijskih službenika i unapređenja efikasnosti policijskog servisa i da je njih 307, do 1. aprila, iskoristilo i dobilo zakonsku mogućnost odlaska u penziju. Time je konačno riješen dugogodišnji problem policijskih službenika bez rasporednog rešenja i policijskih službenika s narušenim zdravljem i dugogodišnjim korišćenjem bolovanja.

Razgovarano je, između ostalog, i o slučaju primjene policijskih ovlašćenja prema učenicima nikšićke gimnazije i implementaciji preporučneih mjera za poboljšanje bezbjednosti LGBT osoba, navodi se u saopštenju Savjeta.

Bonus video: