SNP predlaže uvođenje fonda za prinudnu naplatu alimentacija od roditelja dužnika

Iz Alimentacionog fonda bi se, prema ideji SNP-a, isplaćivale naknade na osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda
1 komentar(a)
novac, alimentacija, Foto: Shutterstock.com
novac, alimentacija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.04.2015. 18:05h

Socijalistička narodna partija će inicirati osnivanje Alimentacionog fonda, kako bi se iz njega isplaćivale naknade samohranim roditeljima, najavila je poslanica SNP-a Danka Marković.

Ta partija će, kako je rekla “Vijestima”, Skupštini uskoro podnijeti predlog za dopunu Porodičnog zakona.

U Hrvatskoj već postoji postoji poseban zakon koji reguliše pravo o privremenom izdržavanju.

SNP smatra da bi bilo cjelishodno da se u okviru Porodično zakona ustanovi Alimentacioni fond, koji bi osnovala Vlada i čija bi uloga bila da država, odnosno taj fond preuzme teret prinudne naplate alimentacije od roditelja dužnika. Novac bi poslije bio refundiran od roditelja dužnika, ali za uvećani iznos na ime naknade za prinudnu naplatu.

U Sloveniji postoji Alimentacioni fond, u Bosni je ustanovljen Porodičnim zakonom a u Srbiji se priprema njegovo uvođenje Gradjanskim zakonikom, saopštila je Marković.

“SNP pozdravlja inicijativu Pozitivne ali ne u dijelu predloga koji se odnosi na izmjenu Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti jer smatramo da se to pitanje izdržavanja djece za vrijeme nedavanja alimentacije ne može rještii materijalnom pomoći,” rekla je poslanica.

Ona je objasnila da kazne za neplaćanje izdržavanja ne treba pooštravati, već ih ublažiti jer bi to doprinijelo isplati. Jer, ako se neko nadje u zatvoru, nema načina da plati svoje obaveze, rekla je poslanica.

Iz Alimentacionog fonda bi se, prema ideji SNP-a, isplaćivale naknade na osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda.

Marković je objasnila da bi se zatim država lako namirila od roditelja dužnika.

Pozitivna Crna Gora najavila je inicijativu za izmjenu Krivičnog zakonika i Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, u cilju zaštite djece čiji roditelji, i pored zakonske obaveze, izbjegavaju obavezu plaćanja alimentacije, i olakšanja samohranim roditeljima.

Prijedloge zakona najavila je poslanica Pozitivne Azra Jasavić.

Jasavić je agenciji MINA ranije kazala da se isplata alimentacije, i pored sudskih presuda, u praksi pojavljuje kao veliki problem, zbog čega materijalno obezbjeđenje mora pružiti država u takvim slučajevima.

“Cilj predloženih izmjena je da roditelji koji izbjegavaju plaćanje alimentacije za svoju djecu, iako su sudskom presudom obavezani na to, obavljaju društveno koristan rad i na taj način, osim što su kažnjeni za kršenje zakona, nadoknađuju državi sredstva koja bi ona obezbjeđivala za materijalno obezbjeđenje njihove djece“, pojasnila je Jasavić.

Prema njenim riječima, dosadašnja praksa primjene Krivičnog zakonika, koji je predvidio krivično djelo nedavanje alimentacije, pokazala se nedostatnom, jer djeca, i pored predviđene odredbe, nijesu dobijala izdržavanje koje im je dodijeljeno sudskom odlukom.

Bonus video: