Potpisan Memorandum o saradnji između MORT i NVO "Klub Velika"

Prostorno-urbanističkim planom opštine Plav prepoznate su izuzetne prirodne vrijednosti područja Čakor, kao i obuhvata dijela teritorije opština Berane i Andrijevica, pa će se ovim memorandumom definisati okvir saradnje dvije strane u stvaranju optimalnih uslova za održivu valorizaciju prirodnih resursa ovog područja
123 pregleda 0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: MORT
Branimir Gvozdenović, Foto: MORT
Ažurirano: 15.04.2015. 17:57h

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i generalni sekretar NVO "Klub Velika", Gojko Knežević, potpisali su danas Memorandum o saradnji o sprovođenju Programa zaštite, očuvanja i unapređivanja budućeg zaštićenog prirodnog dobra Čakor, saopšteno je iz MORT.

Prostorno-urbanističkim planom opštine Plav prepoznate su izuzetne prirodne vrijednosti područja Čakor, kao i obuhvata dijela teritorije opština Berane i Andrijevica, pa će se ovim memorandumom definisati okvir saradnje dvije strane u stvaranju optimalnih uslova za održivu valorizaciju prirodnih resursa ovog područja, navodi se u saopštenju.

MORT će, kako je saopšteno, u okviru ove saradnje, pružiti stručnu i administrativnu podršku kroz izradu Studije zaštite zaštićenog prirodnog dobra, kao podloge za donošenje odluke o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra. Takođe, ovim sporazumom biće pokrenute i aktivnosti na izgradnji centra za posjetioce Čakor, u skladu sa principima valorizacije ekosistemskih usluga, a rezultati saradnje su i aktivnosti na osmišljavanju ponude, koja će omogućiti rast zaposlenosti, prihoda i očuvanje prirodnih resursa ovog područja.

"Takva ponuda biće kompatibilna sa onim što predstavlja okosnicu funkcionisanja Nacionalnog parka Prokletije", navodi se u saopštenju.

Prilikom potpisivanja sporazuma, istaknuto je zadovoljstvo zbog saradnje Ministarstva i predstavnika civilnog sektora na prostoru Čakora.

"Naročito je pružena podrška proaktivnom odnosu lokalnog stanovništva prema razvojnim pitanjima, koja na održiv način tretiraju izuzetnu prirodu koja karakteriše ovo područje, a na taj način se stvaraju šire pretpostavke za razvoj u prekograničnom kontekstu i kontekstu dobijanja podrške sa međunarodnog nivoa", navodi se u saopštenju MORT.

Bonus video: