Ministarstvo prosvjete: Sprovodićemo aktivnosti u cilju unaprijeđenja obrazovanja

Iz Ministarstva su podsjetili da, prepoznajući važnost ulaganja, Crna Gora od 2000. godine koristi sredstva Evropske unije za modernizaciju sistema obrazovanja, usaglašavanje s politikama Unije u oblasti obrazovanja i posebno podizanje kvaliteta visokog obrazovanja
0 komentar(a)
obrazovanje_6, Foto: Ilustracija: Shutterstock.com
obrazovanje_6, Foto: Ilustracija: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.04.2015. 17:03h

Privremeno zatvaranje Poglavlja 26 - Obrazovanje i kultura predstavlja dodatni impuls za dalje, intenzivnije aktivnosti Ministarstva prosvjete koje će unaprijediti sistem obrazovanja, kulture i učiniti život mladih kvalitetnijim, poručeno je iz tog Vladinog resora.

Oni su podsjetili da je prije dvije godine privremeno zatvoreno Poglavlje 26, što, kako su naveli, predstavlja potvrdu da je Crna Gora na pravom putu kada su integracije u oblasti obrazovanja i kulture u pitanju.

„Crna Gora je odgovorila na evropske standarde sprovođenjem institucionalnih i zakonskih reformi, kao i intenziviranjem međunarodne saradnje“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Prema njihovim riječima, zatvaranje poglavlja bez dodatnih kriterijuma znači da je nacionalna legislativa u oblasti obrazovanja, kulture, mladih i sporta usaglašena sa propisima Evropske unije.

„Evropska unija je prepoznala i vrednovala crnogorski obrazovni sistem kao uporediv, kompatibilan i koherentan sistem u okviru Evropskog prostora obrazovanja, kao i čvrstu opredjeljenost i posvećenost Crne Gore daljem sprovođenju reformi i politike obrazovanja, uz stručnu podršku eksperata Evropske komisije“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da, prepoznajući važnost ulaganja, Crna Gora od 2000. godine koristi sredstva Evropske unije za modernizaciju sistema obrazovanja, usaglašavanje s politikama Unije u oblasti obrazovanja i posebno podizanje kvaliteta visokog obrazovanja.

„U okviru Poglavlja 26 i oblast kulture je prepoznata kao veoma važna oblast za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji“, naveli su iz Ministarstva.

Kako su ukazali, Evropska unija promoviše očuvanje kulturnih dobara s evropskim vrijednostima, podstiče rad osoba koja se bave kulturom van svoje matične zemlje i slobodnu cirkulaciju kulturnih djela širom Unije.

„S obzirom da je obrazovanje značajan, ako ne i najznačajniji faktor ukupnog ekonomskog, društvenog i civilizacijskog razvoja, odnosno osnova za razvoj jednog društva u svim segmentima, u narednom periodu intenzivno će se raditi na sprovođenju aktivnosti na daljem unapređenju kvaliteta u obrazovanju i kulturi“, poručili su iz Ministarstva.

Bonus video: