CGO: Odluka Medenice o uvođenju audio snimanja prvi je korak do javnih suđenja

Iz CGO-a su naglasili potrebu poboljšanja fizičkih uslova sudnicama i sličnim prostorijama u kojima borave novinari kako bi na adekvatan način mogli ispratiti procese
9 komentar(a)
TV Vijesti Vesna Medenica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
TV Vijesti Vesna Medenica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 15.04.2015. 15:40h

Odluka predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice o uvođenju audio snimanja značajnijih suđenja koja su pod posebnom pažnjom javnosti samo je prvi korak do postizanja ostvarivanja ustavnog principa da su suđenja javna, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije podržali su odluku Medenice, navodećo da su u kontinuitetu predložili nekoliko neophodnih mjera da bi se ostvario taj pristup.

"Svako suđenje uz zapisnik mora imati i stenogramsku zabilješku, a za svaki sudski postupak koji je od izuzetne važnosti za crnogorsku javnost mora postojati mogućnost direktnog audio praćenja što u tehničkom smislu nije zahtjev koji bi podrazumijevao veća sredstva i napor sudske vlasti", smatraju u CGO.

Prema njihovim riječima, u sudu se moraju obezbijediti svi potrebni uslovi za odobrenje ulaska kamera, kao i za potrebe snimanja značajnijih suđenja koja su pod posebnom pažnjom javnosti.

Iz CGO–a su podsjetili da su i ranije ukazivali na potrebu rada na povećanju transparentnosti sudova usmjeravajući na pozitivnu praksu iz regiona.

"U oblasti medijskog izvještavanja i odnosa pravosudnih organa prema javnosti, CGO je, u okviru svoje publikacije “Pravosuđe i sud javnosti”, predlagao kreiranje i unaprijeđenje postojećih sudskih službi za odnose sa javnošću", naveli su iz te organizacije.

Oni smatraju da bi na taj način službe za odnose s javnošću proaktivno informisale javnost o aktuelnim slučajevima i njihovim ishodima.

Iz CGO-a su naglasili potrebu poboljšanja fizičkih uslova sudnicama i sličnim prostorijama u kojima borave novinari kako bi na adekvatan način mogli ispratiti procese.

"Već godinama pozivamo pravosudne organe da omoguće snimanja kamerom i diktafonom slučajeva u samim sudnicama, a posebno onih koji su od javnog interesa", kazali su oni.

Iz CGO-a, kako su ukazali, pozivaju i na uspostavljanje bolje koordinacije sudskih instanci, tužilaštva i policije da ne bi, kako su naveli, medijima dostavljali nekonzistentne izjave, i na taj način dodatno zbunjivali javnost.

Iz te organizacije su ocijenili da je suštinski važno da se procesno i tehnički obezbijedi direktno prenošenje suđenja za koje postoje opravdan i nedvosmislen interes javnosti.

"To su predmeti koji bi bili pokretani po optužnicama specijalnog tužilastva i obrađivani u specijalizovnim sudskim odjeljenjima", pojasnili su iz CGO-a.

Oni su upozorili da u Crnoj Gori trenutno nijedna sudnica ne zadovoljava uslove koji bi omogućili adekvatne direktne prenose suđenja i neophodno je, kako smatraju da se taj problem što prije riješi, "zato prioritet treba biti i renoviranje sudova u većini sudskih centara".

Iz CGO-a su dodali da veliki dio sredstava za te potrebe može biti obezbijeđen iz efikasne i efektivne primjene instituta oduzimanja imovine stečene "vršenjem teških krivičnih dijela korupcije i organizovanog kriminala".

Kako su podsjetili, to je navedeno u preporuci CGO-a, u okviru publikacije “Pravosuđe i sud javnosti”.

Iz CGO su ocijenili da je novina u vidu obezbijeđenja audio snimanja značajnih suđenja koja su pod posebnom pažnjom javnosti, a koja je saopštena na konferenciji tokom predstavljanja Izvještaja o radu Vrhovnog suda za 2014. godinu, pozitivan pomak.

"Dobro je što se neke od preporuka koje smo mi predložili, ali i druge kolege iz NVO sektora u smislu unaprijeđenja kapacaiteta i otvorenosti sudske vlasti počinju primjenjivati iako je u vrijeme njihovog predlaganja bilo značajnih otpora", smatraju u CGO.

Oni su podsjetili da je publikacija “Pravosuđe i sud javnosti”, nastala u okviru projekta “Praćenje slučajeva korupcije u Crnoj Gori” koji je podržalo Ministarstvo evropskih poslova i međunarodne saradnje Holandije, preko Ambasade Holandije.

Bonus video: