Pajović: Samo obrazovan policajac može da se suoči sa obavezama

Pajović je rekla da je jedan od ciljeva Akademije razvijanje sposobnosti rada u timu, koji, kako smatra, zna mnogo više nego član pojedinačno
56 pregleda 4 komentar(a)
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2015. 12:30h

Ministarstvo za ljudska i manjinska i Policijska akademija potpisali su Memorandum o saradnji čiji je cilj da potencijalni kandidati budu informisani o poštovanju afirmativne akcije prilikom prijema žena i predstavnika manjinskih naroda i grupa u tu obrazovnu ustanovu.

Memorandum su potpisali direktorica Akademije Milica Pajović i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Pajović je rekla da je jedan od ciljeva Akademije razvijanje sposobnosti rada u timu, koji, kako smatra, zna mnogo više nego član pojedinačno.

"Potpisujemo ovaj memorandum kako bismo imali prijatelje i partnere od pomoći i djelima dokazali da želimo postići više nivo informisanosti potencijalnih polaznika, sa akcentom na žene, manjinske narode i grupe, poštovanjem principa afirmativne akcije”, poručila je Pajović.

Prema njenim riječima, na toj akademiji obrazuje se budući policijski kadar i, putem mnogih obuka, aktuelizuju se stručna znanja policijskih službenika.

"Time ona ima značajnu ulogu u životu crnogorskih građana, jer se samo obrazovan policajac, sa izgrađenim stavovima može suočiti sa brojnim obavezama odgovorne i izazovne policijske profesije", zaključila je Pajović.

Numanović je kazao da je pitanje ljudskih i manjinskih prava osjetljiva oblast koja zahtijeva vremena i promjenu svijesti svih građana.

"U jednom partnerskom odnosu u prethodnom periodu uspjeli smo, u djelokrugu rada ovog Ministarstva, da apsolviramo mnoge stvari na dosta dobar način", ocijenio je Numanović.

Prema njegovim riječima, postoji još dosta izazova, prije svega u dijelu integracije najmarginalizovanije grupe kao što je romska populacija, osobe sa invaliditetom, LGBT zajednica i druge grupacije za koje je potreban duži period da bi došlo do njihove potpune integracije.

On je ukazao na svakodnevne neprijatnosti poput napada na pripadnike LGBT zajednice što, kako je dodao, ne služi na čast crnogorskom društvu.

Numanović je rekao da je prethodne godine odrađen dobar institucionalni okvir po pitanju ljudskih i manjinskih prava koji su međunarodni faktori ocijenili kao dobar.

"Sve obaveze iz poglavlja 23 i 19, za koje je vezano resorno Ministarstvo, uspješno smo realizovali 2014. i početkom 2015. godine", zaključio je on.

Bonus video: