Sutomore: Instalirana radarska antena na Crnom rtu

Iz Ministarstva su ukazali da će država dobiti vrijednu sofisticiranu opremu za nadzor pomorskog saobraćaja, koja obuhvata radare najnovije generacije solid state tehnologije, VHF primo predajnike, AIS bazne stanice, radio-kumunikacionu opremu, VTMIS softver, meteo stanice i radiogoniometre
305 pregleda 1 komentar(a)
Sutomore, Foto: Radomir Petrić
Sutomore, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 14.04.2015. 16:53h

Na senzorskoj lokaciji Crni rt u Sutomoru danas je instalirana radarska antena, čime se ušlo u završnu fazu projekta za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja (VTMIS), a puštanje u testni rad očekuje se sredinom maja.

IPA projekt VTMIS (Vessel Traffic Monitoring and Information Syistem), odnosno – Sistem za nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem je projekat koji je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva kandidovalo za finansiranje iz sredstava za predpristupnu pomoć, u cilju realizacije niza neophodnih aktivnosti iz oblasti sigurnosti plovidbe u Crnoj Gori.

Iz tog resora saopšteno je da je Evropska unija donirala 2,8 miliona eura, dok Crna Gora učestvuje sa kontribucijom od 20 odsto od ukupne vrijednosti projekta, što je 700 hiljada eura.

Pojašnjeno je da je sistem za nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem složen tehnički i informacioni sistem, namijenjen za praćenje, upravljanje i organizaciju pomorskog saobraćaja u unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i epikontinentalnom pojasu Crne Gore.

“Sprovodi se u cilju povećanja sigurnosti pomorske plovidbe, efikasnosti pomorskog saobraćaja i zaštite morskog prostora, i obuhvata: prikupljanje podataka o pomorskim objektima i pomorskom saobraćaju, davanje podataka pomorskim objektima, davanje plovidbenih savjeta i podrške u plovidbi pomorskim objektima, organizaciju plovidbe i upravljanje pomorskim saobraćajem”, pojašnjeno je u saopštenju.

Kako se navodi, uspostavljanje VTS/VTMIS službe obaveza je Crne Gore u procesu pristupanja EU - Poglavlje 14, koje je otvoreno u aprilu 2013. godine i sprovodi se u skladu sa Direktivom EU o uspostavljanju sistema za nadzor i upravljanje pomorskog saobraćaja.

VTMIS je inplementiran u crnogorsko zakonodavstvo kroz Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe.

Iz Ministarstva su ukazali da će država dobiti vrijednu sofisticiranu opremu za nadzor pomorskog saobraćaja, koja obuhvata radare najnovije generacije solid state tehnologije, VHF primo predajnike, AIS bazne stanice, radio-kumunikacionu opremu, VTMIS softver, meteo stanice i radiogoniometre.

VTS/VTMIS oprema će biti postavljena na senzorskim lokacijama Obosnik (opština Herneg Novi), Crni rt (opština Bar) i Mavrijan (opština Ulcinj).

“U ovom trenutku, izvršena je komplena instalacija opreme u skladu sa svom pratećom projektnom dokumentacijom i dozvolama na dvije lokacije, Obosnik i Mavrijan. Današnjom instalacijom radarske antene na senzorskoj lokaciji Crni rt ušlo se u završnu fazu VTMIS projekta, te se puštanje u testni rad očekuje sredinom maja. Sam VTMIS projekat biće završen 4. Septembara”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva kazali su da će podaci sa svih senzorskih lokacija biti prosleđivati prema koordinacionom centru za traganje i spašavanje u Dobroj Vodi – Opština Bar, gdje će biti i budući VTS / VTMIS centar Crne Gore.

“Pored same namjene implementacije VTMIS-a, oprema će značajno unaprijediti i službu traganja i spašavanja na moru, obzirom na instalaciju savremenog radarskog sistema. U SAR akcijama biće olakšano pronalaženje objekata u nesreći i njihova pravovremena evakuacija”, dodaje se u saopštenju.

Dio opreme će biti instaliran u prostorijama dvije lučke kapetanije Bar i Kotor, koje će imati kompletnu radarsku i AIS sliku, što će im omogućiti olakšano praćenje i kontrolu brodova.

Bonus video: