Podgorica: Prekršajni nalog od 20 eura za neplaćanje parkinga

Bivša odbornica SNP-a Zdenka Popović je ocijenila da nova kaznena odredba ne može važiti za korisnike povlašćene karte
110 pregleda 8 komentar(a)
parking, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
parking, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.04.2015. 18:52h

Odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP-LP-DUA-BS-HGI usvojili su Odluku o javnim parkiralištima na teritoriji Podgorice, kojom je predviđeno da se doplatna karta zamijeni prekršajnim nalogom od 20 eura. Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom listu.

Svi vozači koji ne budu plaćali parkiranja će, prema odluci, morati da plate novčani iznos koji im Komunalna policija bude odredila prekršajnim nalogom, a koji je usklađen sa Zakonom o prekršajima. Protiv odluke glasali su odbornici DF, SNP, DEMOS-a i bivši odbornici SNP-a.

Aleksandar Sekulić (DF) je ocijenio da se parkiranjem na parking mjestu stupa u obligaicono-pravni odnos i pozvao građane da naloge koje dobiju, osporavaju pred sudom.

„Prema zakonu, sudovi o tim osporavanjima moraju odlučiti u roku od osam dana po hitnom postupku. Sudovi će biti zatrpani ali ćemo doći do toga da se pravo i pravda poštuju“, ocijenio je Sekulić. On je kazao da mu najviše smeta što su nadležni prvo postavili cilj - da se prikupljanjem novca od parkirališta puni gradska kasa, istakavši da kada su cilj postavili, počeli su da tumače zakon na način kako im odgovara.

Bivša odbornica SNP-a Zdenka Popović je ocijenila da nova kaznena odredba ne može važiti za korisnike povlašćene karte, te da je takve korisnike trebalo isključiti iz kaznene odredbe.

„Meni, kao stanaru zgrade i povlašćenom korisniku, karta važi mjesec unaprijed... Kako ćete mi napisati kaznu? Kad sklapamo ugovor kao povlašćeni korisnici... mi smo u obligacionom odnosu, i za nas ne važi Zakon o prekršajima“, istakla je Popovićeva.

Ona je kazala da će se “žestoko žaliti“ i pozvati povlašćene korisnike da učine isto, ukoliko se desi da zakasni sa plaćanjem jedan dan, a nadležni joj napišu kaznu.

Direktor „Parking servisa“ Nusret Canović je istakao da za povlašćene korisnike imaju dosta tolerancije, istakavši da će ugovori sa njima biti izmijenjeni u skladu sa novom odlukom.

Canović je kazao da 35 radnika „Parking servisa“, koji su do sada vršili kontrolu naplate na parkinzima, neće dobiti otkaze, nego će biti raspoređeni na druga radna mjesta.

Popovićeva je kazala da ima informaciju da će radnici biti otpušteni, istakavši da će se i ukoliko ostanu, postaviti pitanje gdje će biti raspoređeni.

„ Jedino preostaje da ih školujete i prebacite u Komunalnu policiju... Zna se ko to može da radi, ti ljudi nemaju tu školu. Jasno je i da postojeći sastav Komunalne policije ne može da radi ovaj dodatni posao...kontrole i naplate parkinga“, istakla je Popovićeva.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević je kazao da im nije želja da prihoduju od prekršajnih naloga, već preko naplate od SMS-a.

„Suština odluke je uvođenje reda u saobraćajni haos... Ovo je zajednički problem građana Podgorice. Radujemo se brzom testiranju naše odluke na Ustavnom sudu“, kazao je Rakočević.

Skupština je odbila i četiri amandmana odbornika Demos-a Gorana Radonjića i Maje Vučelić na pomenutu odluku, koje su radili sa Udruženjem mladih sa hendikepom.

Bonus video: