Perks: Predškolsko obrazovanje u CG pohađa 40 odsto djece

Iz Ministarstva su podsjetili da su naučna istraživanja pokazala da djeca koja pohađaju vrtiće postižu bolje rezultate kasnije u školi
1 komentar(a)
Bendžamin Perks, Foto: Vijesti
Bendžamin Perks, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.04.2015. 13:54h

U Crnoj Gori treba povećati broj djece koja se upisuju u predškolske ustanove, jer je samo polovina mališana uzrasta od tri do šest godina upisana u vrtiće, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks. On je danas, na sjednici Savjeta za prava djeteta u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, održao prezentaciju "Studije o ulaganju u rano obrazovanje". „U Crnoj Gori u cjelini treba povećati stopu upisa u predškolske ustanove, budući da je svega polovina djece uzrasta od tri do šest godina upisana u vrtiće, a samo 40 odsto njih zaista i pohađa predškolsko obrazovanje”, poručio je Perks, saopšteno je iz Ministarstva. Sagovornici Savjeta su se, kako se navodi, saglasili da je neophodno da djeca pohađaju predškolsko obrazovanje zato što, kako su kazali, igrom sa vršnjacima djeca uče nove stvari i stiču nove vještine u svakom trenutku boravka u vrtiću. “Kvalitetno predškolsko obrazovanje podstiče razvoj društvene i emocionalne inteligencije djece i sticanje dobrih vještina komunikacije, kao i jača njihov karakter”, kaže se u saopštenju. Iz Ministarstva su podsjetili da su naučna istraživanja pokazala da djeca koja pohađaju vrtiće postižu bolje rezultate kasnije u školi.

“Zato se nastoji da se u saradnji sa nadležnim organima na nacionalnom i lokalnom nivou obezbijedi besplatno predškolsko obrazovanje u trajanju od tri sata svakog dana za svako dijete”, navodi se u saopštenju. Na taj način će, kako se pojašnjava, i djeca čiji roditelji ne rade i koji ne mogu da izdvoje novac za vrtić, moći da budu obuhvaćena. “Članovi Savjeta istakli važnost tog istraživanja i saglasni su da svi resori treba da uzmu učešće i daju doprinos kampanji, koja, kako su dodali, ima za cilj povećanje stope upisa u predškolske ustanove”, dodaje se u saopštenju. Ocijenjeno je da će biti potrebno određeno vrijeme da se taj cilj i ostvari, ali se, kako su se saglasili, zajedničkom saradnjom može se i to postići u planiranom roku.

Bonus video: