ODBOR ZA RAD, ZDRAVSTVO I SOCIJALNO STARANJE

Jelić: Razmotrićemo predlog o zaštiti djece čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju

„Treba razmisliti o pooštravanju sankcije za to krivično djelo, za koje je predviđena čak i kazna zatvora. Podržavam i predlog za uvođenje kazne rad u javnom interesu, jer je to ono na čemu insistira Evropska unija, ne samo za ovo krivično djelo, nego i za druge“, navela je Vuksanović
0 komentar(a)
Zoran Jelić, Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Zoran Jelić, Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2015. 13:01h

Inicijativa koju je najavila Pozitivna Crna Gora, u cilju zaštite djece čiji roditelji izbjegavaju plaćanje alimentacije, zanimljiva je i biće sa posebnom pažnjom razmatrana na Odboru za rad, zdravstvo i socijalno staranje, poručio je predsjednik tog skupštinskog tijela, Zoran jelić.

Pozitivna će ove sedmice u skupštinsku proceduru predati predloge izmjena Krivičnog zakonika i Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, u cilju zaštite djece čiji roditelji, i pored zakonske obaveze, izbjegavaju obavezu plaćanja alimentacije, i olakšanja samohranim roditeljima da se nose sa tom teškom i odgovornom ulogom.

 Jelić je agenciji MINA rekao da će Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje, sa posebnom pažnjom razmotriti taj predlog jer je, kako je kazao, izbjegavanja plaćanja alimentacije postalo pojava koja je uzela maha.

„Pošto je to uzelo maha, i veliki dio neodgovornih očeva izbjegava tu zakonsku obavezu, potrebno je, možda, i prihvatiti taj predlog zakonskog akta gdje bismo te kazne, koje su sada propisane, podigli na veći nivo“, kazao je Jelić.

On je ocijenio takve neodgovorne roditelje treba, na neki način, izložiti na „stubu srama“.

„Jer, ako se tako odnose prema svojoj djeci, kako će se odnositi prema drugoj djeci u našoj široj društvenoj zajednici“, upitao je Jelić.

On smatra da je rad u javnom interesu adekvatna kazna za takve roditelje.

„Možda ih treba dovesti u dječji vrtić da tu kaznu odrade u radu sa drugom djecom, i na taj način da pokažu svoje kajanje, kao što se to radi u drugim državama, ili da to bude neki drugi društveno korisni rad“, dodao je Jelić.

On je rekao da ne vjerujem da bi povećanje novčane kazne značilo išta, „jer ako do sada nijesu ispoštovali sudsku odluku, ne vjerujem da bi to radili i ubuduće“.

„Predlog Pozitivne je svakako zanimljiv, i sa posebnom pažnjom ćemo ga razmotriti na matičnom odboru, i vidjećemo kako možemo to zakonsko rješenje dodatno poboljšamo kroz amandmane“, kazao je Jelić.

On nije mogao da kaže da li je to stav i Kluba poslanika Demokratske partije socijalista i da li će oni podržati inicijativu.

„To ćemo da vidimo. Imamo zainteresovane i matični odbor, i onda ćemo sa svih aspekata to sagledati, kako bismo napraviti zaista kvalitetan zakon i spriječili jednu anomaliju, koja se više ne javlja kao izuzetak, nego kao pojava“, zaključio je Jelić.

Vuksanović: Država da zaštiti djecu

Država treba da nađe mehanizam kako da zaštiti djecu čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović, navodeći da treba razmisliti o inicijativi koju je najavila Pozitivna Crna Gora.

Vuksanović je kazala agenciji MINA da, kao pravnik, smatra da treba razmisliti o inicijativi Pozitivne, a da će konačan stav o tome donijeti SDP.

 Ona je podsjetila da Krivični zakonik već poznaje norme koje regulišu krivično djelo izbjegavanja plaćanja alimentacije, ali da i pored toga veliki broj roditelja, uglavnom očeva, i pored sudske presude ne izvršava tu obavezu.

„Treba razmisliti o pooštravanju sankcije za to krivično djelo, za koje je predviđena čak i kazna zatvora. Podržavam i predlog za uvođenje kazne rad u javnom interesu, jer je to ono na čemu insistira Evropska unija, ne samo za ovo krivično djelo, nego i za druge“, navela je Vuksanović.

Ona je kazala da treba sačekati i vidjeti kako će biti formulisane konkretne norme koje će predložiti Pozitivna.

„I da dobro razmislimo o tome da, eventualno, nađemo prostora da podržimo te predloge izmjena i dopuna“, dodala je Vuksanović.

Ona je kazala da je saglasna sa tim da je problem neplaćanja alimentacije veoma izražen u crnogorskom društvu.

„Naročito u dijelu gdje roditelji rade 'na divlje', imaju firmu koja se vodi na neko treće lice, a taj roditelj se vodi kao nezaposlen. Da ne pričamo o tome da ima slučajeva da taj roditelj ima enormna primanja, a neće da izdvoji za svoje dijete“, navela je Vuksanović.

Ona je naglasila da je to nedopustivo, i da država treba da nađe mehanizam kako da zaštiti tu djecu.

„Primarni interes svih treba da bude ono što je u interesu djece, jer su ona budućnost države“, zaključila je Vuksanović.

Preporučujemo za Vas