Medenica: Praviće se audio zapisi na velikim i značajnim suđenjima

"Voljela bih da mi neko od vas novinara koji se bavite istraživačkim novinarstvom, kažite da li postoji u okruženju ili šire bilo koji Vrhovni sud, da na današnji dan nema predmeta iz prethodne godine", istakla je Medenica
7 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.04.2015. 11:59h

Predstavljajući izvjerštaj o radu za proteklu 2014. godinu, Vesna Medenica, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore kazala je na današnjoj konferenciji za novinare da nema u okruženju nijednog ovakvog suda koji se može pohvatili sa rezultatima rada kao ovaj sud.

"U protekloj godini Vrhovni sud Crne je primio u rad 2976 predmeta i još neriješenih 139, što ukupno znači 3115, od čega je završio 2911 ili 93,45 odsto, odnosno od priliva 97,82 odsto. Ostalo je 204 nezavršena predmeta, koji su na današnji dan svi izvijećani, izuzev tri administrativno vraćena predmeta. Voljela bih da mi neko od vas novinara koji se bavite istraživačkim novinarstvom, kažite da li postoji u okruženju ili šire bilo koji Vrhovni sud, da na današnji dan nema predmeta iz prethodne godine", istakla je Medenica.

Dodala je da uporedjujući sa prethodnom 2013. godinom Vrhovni sud u radu je imao gotovo više 1000 predmeta.

Na odluke Vrhovnog suda usvojene su četiri ustavne žalbe i predmeti vraćeni na ponovno odlučivanje, a po tužbama za pravično zadovoljenje usvojene su tri ustavne žalbe.

Medenica je najavila da će za desetak dana početi sa audio snimanjem značajnijih suđenja oja su pod posebnom pažnjom javnosti.

"Radi lakšeg rada novinara, ubuduće će se praviti audio zapisi na velikim i značajnim suđenjima koja su pod posebnom pažnjom javnosti i to završnu riječ tužioca, branilaca okrivljenih, javno izricanje presude i njeno obrazloženje. To će se distribuirati svim elektronskim i štampanim medijima. Tako da ćemo imati protiv težu onoga što branioci govore, onoga što tužilac govori, pa neka javnost ocjenjuje i procjenjuje", kazala je Medenica.

Bonus video: