Tivat: Žute mrlje na više mjesta duž obale zabrinule mještane

Ružnu sliku djelova tivatsklog akvatorijuma upotpunili su vandali koji su juče u Donjoj Lastvi jedan od kontejnera za smeće, koji se nalazi uz obalno šetalište, bacili u more
8 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2015. 10:47h

Na više lokacija duž obale Tivta jutros su se na površini mora pojavile žute mrlje, za koje nadležni tvrde da su koncentracija biljnog polena koji je dospjeo u vodu. Na mirnoj površini zaliva plutale su mrlje intenzivne žute boje, koje je lagano morska struja nosila iz zapadnog smjera ka jugoistoku.

Mrlja je bila primjetna u Donjoj Lastvi, ispod parka Ivovića, na Donjem Seljanovu kod zgrade PBD „Delfin“, kao i u dijelu akvatorijuma marine Porto Montenegro, najviše između velikih jahti vezanih na mulu 1.

Više građana tim se povodom jutros obratilo Lučkoj kapetaniji Kotor, čija je Inspekcija sigurnosti plovidbe izašla na lice mjesta.

„Nije u pitanju nikakvo opasno zagađenje sa masnočćama ili uljima, već je to produkt činjenice da je sada u toku intenzivno cvjetanje biljaka duž obala zaliva, pa polen dospijeva u more i onda povremeno na njemu formira ovakve mrlje. Posebno je to izraženo uz djelove obale gdje rastu veće grupacije borova, i u zatvorenijim djelovima Boke, poput Risanskog zaliva. Imali smo već lani nekoliko sličnih slučajeva, uzimali uzorke vode sa ovakvim mrljama, pa je i hemijska analiza potvrdila da je u pitanju biljni polen,“ kazao je „Vijestima“ inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar, dodajući da je u pitanju potpuno prirodna, biološka materija i da osim ružnog vizuelnog utiska, nema nikakve štete i opasnosti po morski ekosistem.

Inače, ružnu sliku djelova tivatsklog akvatorijuma upotpunili su vandali koji su juče u Donjoj Lastvi jedan od kontejnera za smeće, koji se nalazi uz obalno šetalište, bacili u more.

Komunalci su sinoć izvukli kontejner iz mora, ali je na plitkom dnu, na samo par metara od obale, ostao dobar dio njegove sadržine – kese sa smećem, boce i limenke, kao i čitav radio-aparat koga je prethodno u kontejner bacio jedan austrijski turista što boravi u obližnjim apartmanima. Preneraženi gost iz Austrije zajedno sa svojih pet sunarodnika sa kojima je doputovao u Tivat jutros je sa nevjericom gledao ružnu sliku smeća na dnu mora, rekavši „Vijestima“ da je to „nečuven i vandalski odnos prema prirodi“.

Galerija

Bonus video: