Fekalije plave rijeke, kanalizacija skoro luksuz

Svega petina septičkih jama priključena je na kanalizaciju
244 pregleda 3 komentar(a)
Rijeka Svinjača, Foto: Dragana Šćepanović
Rijeka Svinjača, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.10.2018. 18:30h

Pokrivenost gradskog područja sistemom gradske fekalne kanalizacije u Kolašinu je svega oko 20 odsto, a ukupan broj domaćinstava koji je priključen na taj sistam je samo 349, podaci su iz ovogodišnjeg programa rada preduzuća Vodovod i kanalizacija.

Slično stanje bilo je i prije sedam godina kada su eksperti WYG internacional ocijenili da u tom gradu dominiraju septičke jame, te da je njihov broj između 1.300 i 1.500.

"U nekim djelovima samog gradskog jezgra, a takođe ni u svim prigradskim naseljima, sistem fekalne kanalizacije nije izgrađen, pa se otpadne vode iz objekata disponiraju u septičke jame koje u najvećem broju nijesu propisno izgrađene. Posljedice takvog stanja su zagađenje zemljišta površinskih i podzemnih voda zbog čega je neophodno što prije izgraditi kanalizacionu mrežu u preostalim djelovima grada i svim prigradskim naseljima", kažu u preduzeću Vodovod i kanalizacija.

Izgradnja fekalne kanalizacije u tom gradu počela je 1995. godine, kada su izgrađena 3,4 kilometra kanalizacione mreže i lagune za tretman otadnih voda na Brezi.

U programu rada Vodovoda i kanalizacije, koji nije usvojen na posljednjoj sjednici lokalnog parlemnta, navodi se kako „razvoj kanalizacionih sistema znatno kasni za razvojem vodovodne infrastrukture“. Upozoravaju i da se odvođenjem vode u postojeća i nova naselja, bez izgradnje kanalizacije, povećava ekološki pritisak na okruženje.

Dvije prethodne vlasti gotovo ništa nijesu učinile da se ta ekološki zabrinjavajuća situacija popravi, a to pravdaju nedostatkom novca za krupne investicione poduhvate. U Vodovodu i kanalizaciji kažu da studija o razvoju felakne kanalizacione mreže postoje već godinama. Međutim, tvrde i da je riječ o višemilionskim projektima, koje Opština teško da će moći sama da finansira.

Planom programa tog preduzeća sugerisano je da je neophodno da nadležne opštinske službe i organi svojim aktivnostima i kaznenom politikom utiču da vlasnici objekata za koje postoji mogućnost da se priključe na već izgrađeni sistem gradske fekalne kanalizacije to i urade u najkraćem mogućem roku.

Taru i Svinjaču koriste umjesto septičkih jama

Ekolozi su više puta upozoravali da je ogroman ekološki problem to što Kolašinci često koriste rijeke Taru i Svinjaču umjesto septičkih jama, iako još nije utvrđeno koliko je kanalizacionih cijevi iz domaćinstava usmjereno u vodu. Prema nezvaničnim procjenama čak nekoliko stotina domaćinstava su problem otpadnih voda "riješili" koristeći rijeke umjesto septičkih jama ili priključivanja na gradsku fekalnu kanalizaciju.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) saopštili su da je pored šetališta oko 200 stambenih jedinica koji nemaju nijedan metar izgrađene fekalne kanalizacije.

Bonus video: