LP: Nema prepreka da svi podrže zakon o materijalnim naknadama za majke

Liberali ističu da je predlog ovog zakona je dobio potrebnu većinu na Zakonodavnom i matičnom Odboru za zdravstvo,rad i socijalno staranje
86 pregleda 3 komentar(a)
majka, dijete, Foto: Shutterstock
majka, dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2015. 13:40h

Prihvatanjem amandmana Liberalne partije od strane formalnog predlagača Izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, a koji definišu primjenu člana Zakona koji se tiče materijalnih naknada za majke sa troje i više đece i najmanje 15 godina radnog staža,vjerujemo da su prevaziđene prepreke da svi poslanički klubovi podrže usvajanje ovakvog rješenja, saopšteno je iz Liberalne partije (LP).

"Rješenje LP predviđa da će se ovakva izmjena Zakona primjenjivati od 1. Januara 2016. godine, te se na taj način prevazilazi problem nedostatka budžetskih sredstava u budžetu za 2015. godinu, koji su kao prepreku označili iz najveće parlamentarne partije, kao i ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević. Ovakva intervencija je, vjerujemo, sanirala sve tehničke probleme koji su bili uslov za podršku većine poslanika, koji će se sjutra na plenarnom zasjedanju Skupštine Crne Gore izjasniti pred crnogorskom javnošću", navodi se u saopštenju LP.

Dodaje se da je ovo projekat koji Liberalna partija afirmiše i za koji se svim snagama zalaže još od 2013. godine.

"Sakupili smo više od 6.000 potpisa podrške građana koji su pozdravili takvu našu ideju i koji zajednički sa liberalima vjeruju u državu osnovne socijalne pravde koja će biti posebno senzibilna prema novim generacijama i porodicama koje odgajaju troje i više djece. Ovim zakonom se obezbjeđuje doživotna materijalna naknada zaposlenim majkama sa troje ili više djece,koje to žele, u cilju zaštite materinstva i obezbjeđivanja pozitivnih demografskih trendova", piše u saopštenju.

Liberali ističu da je predlog ovog zakona je dobio potrebnu većinu na Zakonodavnom i matičnom Odboru za zdravstvo,rad i socijalno staranje.

"Takođe, u dopunama Zakona se predviđa dodjeljivanje naknade roditelju-njegovatelju lica koje je korisnik lične invalidnine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: