Nekadašnji zatvor Jusovača prepušten vremenu

"Zbog nedavnog požara u zatvoru, urušio se dotrajali krov, tako da je destabilizovao zid koji gleda prema ulici"
548 pregleda 1 komentar(a)
Jusovača, Foto: Čitalac Vijesti
Jusovača, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 13.04.2015. 11:47h

Nekadašnji zatvor Jusovača propada sve više, a oronuli zidovi i dotrajali krov, prijete da se na pojedinim djelovima tog starog zdanja sruše.

"Zbog nedavnog požara u zatvoru, urušio se dotrajali krov, tako da je destabilizovao zid koji gleda prema ulici. Dnevno pored tog zida prođe na stotine pješaka i vozila, vrlo je opasno i pitanje je kada će se srušiti. Ko je nadležan da reaguje na vrijeme”, zapitao se mještanin Drača.

Stari zatvor Jusovača u Registru zaštićenih spomenika od 1979. godine upisan kao kulturno dobro treće kategorije, ali i pored toga, zapušten je, na nekim mjestima i urušen.

Cjelokupni prostor Jusovače je površine 3.858 metara kvadratnih, od čega je 1.114 korisnog prostora i 2.744 dvorišnog. U starom zdanju živi i nekoliko porodica.

Kompleks ima dva jednospratna objekta, kao i jednu pomoćnu prizemnu zgradu i ograđen je kamenim zidom.

Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) “Zid”, da se stari podgorički zatvor Jusovača pretvori u urbani centar, pokrenula je još 1999. godine. Iz te organizacije su se žalili da bivši gradonačelnik Miomir Mugoša nije želio da im da koncesiju za stari podgorički zatvor, koji je u vlasništvu Glavnog grada.

Direktor “Zida” Igor Milošević podsjetio je ranije za "Vijesti" da su inicijativu pokrenuli još 1999. godine i da su je podržale mnoge inostrane i domaće nevladine organizacije, razne kulturne asocijacije, čak da je saglasnost dalo i tadašnje Ministarstvo kulture, ali da im susret nije izašao Glavni grad.