Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo napad na Milivojevića

57 pregleda 3 komentar(a)
Stevan Milivojević (Novina)
Stevan Milivojević (Novina)
Ažurirano: 13.04.2015. 11:09h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo je napad na izvršnog direktora nevladine organizacije LGBT Forum Progres i člana Vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije Stevana Milivojevića.

"U vremenu u kojem živimo jednostavno je nezamislivo da se na prostoru naše države ovako nešto, ne samo događa, već ponavlja i eskalira. Jedan je naš građanin doživio neprijatnosti i ponižavanja zbog činjenice da je drugačiji po nekom svom opredjeljenju. Incident je iniciran dok je Milivojević bio u društvu svoje prijateljice i njemačke poslanice Evropskog parlamenta Terese Teri Reintke, članice delegacije Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, koja je boravila u službenoj posjeti Crnoj Gori.

"Jako je ružna i nepotrebna slika koju šaljemo, najprije zbog činjenice da je naša društvena svijest napredna u smislu poštovanja različitosti, a ovakvi je pojedinačni primjeri nepoštovanja osnovnih ljudskih prava ozbiljno ugrožavaju. Niko ne treba da se osjeća ugroženo niti da strahuje za svoju bezbjednost jer je drugačiji po pitanju svog rodnog identiteta i seksualne orijentacije. Naša je dužnost i obaveza da se svi naši građani/ke osjećaju jednako sigurnim u svojoj državi i shodno tome uživaju svoja prava i slobode", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je za dalji napredak jedan od osnovnih preduslova da se svi profesionalno i sa punim kapacitetima posvetimo adekvatnom i blagovremenom procesuiranju svih slučajeva diskriminacije, nasilja, uznemiravanja koja ugrožavaju integritet naših građana/ki.

"Vaskrs je vjerski praznik koji pokazuje da su dobri međuljudski odnosi osnova i trajno bogatstvo našeg raznolikog društva, uprkos brojnim iskušenjima. Nemojmo narušavati mir koji treba da čuvamo i njegujemo zarad svih nas", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: