Tivat: Izložba o najvećoj botaničkoj bašti Jadrana

Austrougarski admiral je komandantima svih austrougarskih ratnih brodova koji su se sa dugih putovanja po svijetu vraćali u Boku, naredio da sa sobom donose primjerke biljaka karakterističnih za daleke zemlje koje su posjetili, a one su sađene u Tivtu
181 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2015. 10:52h

„Veliki gradski park kroz istoriju“ naziv je izložbe dokumentarnih fotografija koja će u utorak u 20 sati, biti otvorena u galeriji Centra za kulturu u Tivtu.

Izložbu posvećenu najvećoj botaničkoj bašti na južnom Jadranu priređuje NVO „Evropski dom“ iz Tivta, koja već 15 godina intenzivno radi na promociji, valorizaciji i zaštiti Velikog gradskog parka.

Ovaj park na nekadašnjim imanjima plemićkih porodica Radali i Luković podignut je 1892. godine, po naredbi tadašnjeg komandanta Ratne mornarice Austro-Ugarske, admirala Maksimilijana Daublebskog fon Šterneka. On je želio da uredi najbližu okolinu nove vojno-pomorske baze, odnosno vojnog brodogradilišta Arsenal koji je u Tivtu, takođe po Šternekovoj naredbi, podignut krajem 19. vijeka i sa radom je počeo 1889. godine.

Austrougarski admiral je stoga, komandantima svih austrougarskih ratnih brodova koji su se sa dugih putovanja po svijetu vraćali u Boku, naredio da sa sobom donose primjerke biljaka karakterističnih za daleke zemlje koje su posjetili, a one su sađene u tadašnjem Marine –parku, kao se zvanično zvala ova velika botanička bašta što se prostire na oko 4 hektara.

Inače, NVO „Evropski dom“ bila je 2002. inicijator akcije kompletne rekonstrukcije parkovskih staza, podzida, obnove urbanog mobilijara i javne rasvjete što je finansirao USAID i Opština Tivat. Pokrenuli su i akciju obnove hortikulture projektom nazvanim „Vaše stablo u našem parku“ u kojoj pojedinci, institucije i preduzeća simbolično obilježavaju neke njima važne datume i događaje, sadnjom novog drveća i ukrasnog bilja u gradskom parku.

Sve to krunisano je u januaru ove godine kada je Skupština opštine Tivat donijela Odluku o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra Veliki gradski park u Tivtu, kojom je ovaj vrijedni prirodni i objekat kulture dobio zvanično status zaštićenog spomenik prirode.

Galerija

Bonus video: