Čelnica HGI radila za 1.739 eura mjesečno

Vučinovićka, koja godišnje ukupno zvanično zaradi 20.868 eura, i Deković, čiji su zvanični ukupni godišnji prihodi 12.840 eura, zahvaljujući svojim političkim pozicijama odlučujuće utiču i na način trošenja državnog novca koji za finasiranje svog rada dobijaju HGI i HNV
0 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.04.2015. 20:17h

Prva dama Hrvatske građanske incijative Marija Vučinović u prošloj je godini uvećala svoja ukupna mjesečna primanja do ukupno 1.739 eura.

Zvanična ukupna mjesečna primanja Vučinovićeve u 2013. godini iznosila su 1.511 eura.

Prema imovinskom kartonu za 2015. koji je predala Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa, ona kao ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore prima platu od 1.019 eura, dok kao predsjednica HGI mjesečno na svoj konto stavi još 300 eura. Za funkciju člana Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Vučinovićeva dobija još 200 eura mjesečno, a Vlada joj isplaćuje i „nadoknadu za odvojeni život“ u iznosu od 110 eura mjesečno. Odlukom Vlade, ona predsjedava i Savjetom za unapređenje saradnje Vlade i NVO sektora, za što dobija još 310 eura mjesečno.

Njena „desna ruka“ u vođenju HGI, član predsjedništva te stranke i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković je prijavio ukupan mjesečni prihod od 1.070 eura, što je 50 više nego što je mjesečno zarađivao 2013. Deković je penzionisani farbar nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal sa penzijom od 460 eura, a mjesečno prima još 160 eura kao član Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, te 200 eura kao predsjednik HNV-a, odnosno još 250 eura kao član Predsjedništva HGI.

Vučinovićka, koja godišnje ukupno zvanično zaradi 20.868 eura, i Deković, čiji su zvanični ukupni godišnji prihodi 12.840 eura, zahvaljujući svojim političkim pozicijama odlučujuće utiču i na način trošenja državnog novca koji za finasiranje svog rada dobijaju HGI i HNV.

Po tom osnovu, njih dvoje godišnje „u svojim rukama“ imaju još preko 220 hiljada eura novca poreskih obveznika.

Državna revizorska institucija godinama unazad upozorava na manjkavosti u finansijskom poslovanju HGI i HNV, posebno apostrofirajući činjenicu da ta dva subjekta gotovinski, na ruke svojim članovima i aktivistima, isplaćuju ogroman dio javnih sredstava koja im pripadaju, te da su im jako veliki putni i troškovi smještaja na službenim putovanjima, za što imaju manjakvu dokumentaciju kao opravdanje.

Bonus video: