Požar u Ulcinju se širi: Vatra krenula prema Limanu, stigli i kanaderi

"Vatrogasce ćemo malim čamcima iskrcati na obalu u blizini požara. Plovila moraju ostati na moru u dubini zbog crpnih pumpi. Nadam se da ćemo uspjeti", kazao je Vijestima direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan
177 pregleda 0 komentar(a)
požar Ulcinj, Foto: UPS CG
požar Ulcinj, Foto: UPS CG
Ažurirano: 30.09.2018. 15:47h

Požar, koji već šesti dan pustoši ulcinjsku obalu od maslinjaka u Bažbuljuku pa sve do Mendre u Valdanosu, nošen jakim sjeverozapadnim vjetrom, krenuo je danas popodne da se širi prema naselju Liman preko nepristupačnog terena.

Uprava pomorske sigurnosti zbog toga je obezbijeedila dva čamca sa pumpama i crijevima u dužini od jednog kilometra kako bi pomogla ulcinjskim vatrogascima da spriječe širenje vatre prema naseljenim mjestima.

Na plovilima je 15 vatrogasaca i pet pripadnika Uprave pomorske sigurnosti.

"Vatrogasce ćemo malim čamcima iskrcati na obalu u blizini požara. Plovila moraju ostati na moru u dubini zbog crpnih pumpi. Nadam se da ćemo uspjeti", kazao je Vijestima direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

U međuvremenu iz Podgorice su stigla i dva kanadera koji takođe pokušavaju da spriječe širenje vatre prema gradu.

Sa pripadnicima Uprave pomorske sigurnosti je i komandir slušbe zaštite i spašavanja Tivta, Zoran Barbić. Kočan je kazao da su Upravi pumpe ustupili Adriatic marinas i tivatska vatrogasna služba.

"Spremni su i da pošalju brod "Jovana" za eventualno gašenje požara uz obalu", kazao je Kočan.

Požar koji je u utorak u ranim popodnevnim satima izbio u maslinjaku u Bažbuljuku, odnio je skoro hiljadu stoljetnih stabala maslina. Prijetio je da preko Mendre zahvati i maslinjak u Valdanosu ali ga je vjetar okrenuo na drugu stranu, prema Limanu. Kočan je rekao da je vatra na oko kilometar od naselja i da za sada ne prijeti opasnost po domaćinstva.

Bonus video: