Kalezić: Procesuirati sve slučajeve diskriminacije i nasilja

On smatra da je za dalji napredak položaja LGBT osoba jedan od osnovnih preduslova da se država i nadležne institucije profesionalno i sa punim kapacitetima posvete adekvatnom i blagovremenom procesuiranju svih slučajeva diskriminacije, nasilja, uznemiravanja i zločina iz mržnje motivisanih seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom
6 komentar(a)
Danijel Kalezić, Povorka ponosa 2013., Foto: Damira Kalač
Danijel Kalezić, Povorka ponosa 2013., Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 12.04.2015. 13:30h

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić rekao je da očekuje da će država ove godine realizovati u potpunosti akcioni plan za borbu protiv homofobije i transfobije u cilju unapređenja kvaliteta života LGBT osoba.

On smatra da je za dalji napredak položaja LGBT osoba jedan od osnovnih preduslova da se država i nadležne institucije profesionalno i sa punim kapacitetima posvete adekvatnom i blagovremenom procesuiranju svih slučajeva diskriminacije, nasilja, uznemiravanja i zločina iz mržnje motivisanih seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom.

“U tom je smislu od ključne važnosti je uloga policije, tužilaštva i suda, kao i ostalih nadležnih institucija“, kazao je Kalezić agenciji MINA.

On je ocijenio da bi implementacija strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba trebala da bude kvalitetnija.

„Implementacija Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba bi ove godine trebala biti značajno kvalitetnija u odnosu na prošlu i to je jedan od preduslova da se uspjesi koje smo ostvarili prethodnih godina nastave“, kazao je Kalezić.

On je ocijenio da se polažaj LGBT osoba u Crnoj Gori poboljšava, ali je, kako je dodao, daleko od onoga kakav treba da bude.

„Nejednakost je i dalje prisutna u različitim sferama društvenogživota. I u pogledu pravne jednakosti i u pogledu svakodnevnog života“, kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, LGBT osobe su i dalje diskriminisane na svakom koraku.

„Bez obzira na mjere koje se primjenju i bez obzira na ostvarene velike rezultate, svjedoci smo naše svakodnevne diskriminacije", kazao je Kalezić.

Veći dio društva. kaže on, i dalje ima negativne stavove prema nama, lezbejkama, gejevima, biseksualnim i trans* osobama.

“Odgovornost leži na tom dijelu društva i na svakom pojedincu koji se ponaša na taj način. Odgovornost za našu pravnu nejednakost je na državi koja je dužna da naša osnovna ljudska prava u potpunosti izjednači sa ostalima“, ocijenio je Kalezić.

On je istakao potrebu LGBT osoba da imaju slobodu, da budu to sto jesu u svakom trenutku i na svakom mjestu „bez bojazni da će nas neko napasti, pretući ili uskratiti ostvarenje osnovnih prava“.

Upitan šta organizacija čiji je predstavnik planira u cilju dostizanja ravnopravnog položaja, on je kazao da je edukacija jedna od mjera koje realizuju.

„Sve što radimo ima za cilj podizanje vidljivosti LGBT zajednice, to je i osnovni prioritet Kvir Montenegra i Montenegro Prajda koji će ove godine biti održan u Podgorici treći put, dok dio ostalih mjera podrazumijeva edukaciju mladih, opšte populacije i osoba zaposlenih u različitim institucijama“, rekao je Kalezić.

Kako je naveo, to je proces koji se odvija kontinuirano i polako ali sve dok postoji i jedna LGBT osoba koja živi u strahu ili skrivena, posao Kvir Montenegra i ostalih organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba nije i neće biti završen.

„Sve dok ne budemo u potpunosti jednaki u pravima sa svim ostalim ljudima i dok ne budemo u mogućnosti da živimo u potpunosti slobodno bez bojazni za naš fizički integritet, naš posao nije završen. Pred nama i pred cijelim društvom je još puno posla i aktivnosti koje će dovesti do ostvarenja tog cilja“, poručio je Kalezić.

Bonus video: