Dio pješadije Vojske Crne Gore spreman da podrži NATO

Učinak 1. čete ocjenjivao je petočlani tim iz Austrije i Gruzije, a monitoring je obavila četvoročlana ekipa iz NATO komandi
56 pregleda 21 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Jelena Jovanović
Vojska Crne Gore, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 12.04.2015. 12:06h

Prva četa Pješadijskog bataljona, iz sastava Brigade kopnene vojske, zvanično je postala spremna za učešće u eventualnim borbenim misijama NATO-a.

To je najznačajniji pomak u izgradnji operativne sposobnosti jedinica Vojske Crne Gore (VCG) u prošloj godini, što piše u Informaciji o stanju u VCG koju je nedavno razmatrala Vlada. VCG se već godinama nalazi u postupku reformi, s tim da je veći dio napora uložen na organizacione promjene, nego na suštinsko povećanje borbene efikasnosti u skladu sa primarnom misijom - odbranom države.

Podatak da je 1. četa lani završila četvorogodišnji ciklus procjene po OCC programu i da je zvanično ocijenjena kao „borbeno spremna“ za angažovanje u sklopu međunarodnih snaga, pokazuje da se stvari konačno kreću u pravom smjeru.

OCC (Operation Capabilites Concept) je program kojim se ocjenjuje da li je pojedina vojna jedinica, iz zemlje koja nije članica NATO, interoperabilna i spremna za zajedničko djelovanje sa jedinicama oružanih snaga alijanse.

Konstatuje se da je jedinica zadovoljila i NATO procjenu potrebnog nivoa borbene gotovosti.

Konačna potvrda dostizanja tog statusa stigla je na vježbi “Odlučan korak 04”, najobimnijoj vojnoj vježbi koja je lani održana u Crnoj Gori, na kojoj je učestvovalo oko 300 vojnika i gdje je demostritrano sadejstvo pješadijskih, vazduhoplovnih, logističkih i snaga veze.

Tada je učinak 1. čete Pješadijskog bataljona ocjenjivao petočlani tim iz Austrije i Gruzije, a monitoring je vršila četvoročlana ekipa iz NATO komandi u Napulju i Izmiru.

U oktobru ove godine počeće četvorogodišnji ciklus OCC procjene još jedne jedinice VCG - ojačane 2. pješadijske čete. Tu jedinicu, pored pješadijske čete iz Pljevalja, čine i timovi vojne policije, za deminiranje i hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu odbranu.

Pored učešća na brojnim vježbama u zemlji i inostranstvu, izgradnji borbenih sposobnosti VCG doprinijelo je učešće njenih pripadnika u međunarodnim misijama, pogotovo ISAF misiji u Avganistanu.

U toj državi od 1. januara kontingent od 20 pripadnika VCG nastavlja svoje angažovanje u novoj misiji podrške u obuci i savjetovanju avganistanskih snaga bezbjednosti.

Iako prošle godine VCG nije kupovala novo naoružanje, nabavljena je nova specijalna i lična oprema vojnika. Kupljeni su 343.000 eura vrijedni optičko-elektronski uređaji za dejstvo vojnika u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti, nastavljeno je opremanje jedinica KoV-a taktičkim radio-uređajima za što je izdvojeno 400.000 eura, za novu municiju i nastavna sredstva utrošeno je 405.000 eura, za novu HBRN opremu 190.000, a preko 700.000 eura uloženo je u nabavku raznih vrsta nove telekomunikacione, računarske i opreme za veze i zaštitu informacija.

Godinu ranije uspostavljeni su novi mornarički elektronski sistemi za nadzor mora sa stacionarnim radarima na Obosniku i Crnom rtu, lani je upotpunjen nadogradnjom jednog od pokretnih radara sa posebnim modulom za praćenje malih ciljeva na morskoj površini, a učinjen je i dodatni pomak u opremanju i obuci mornaričkih snaga za protivminsku borbu.

Preduzeti su i prvi koraci na stvaranju logističkih preduslova za uspostavljanje Vazduhoplovnog operativnog centra na aerodromu Golubovci (VOC). Kada bude završen, VOC će preuzimati iz Vazduhoplovnog operativnog centra u Zagrebu i NATO SHAPE komande u Monsu, filtriranu radarsku sliku vazdušnog prostora iznad Crne Gore i u najbližem okruženju, te druge podatke o stanju na nebu ovog dijela Balkana.

Fali helikoptera, radara, borbenih vozila, patrolnih brodova...

Među budućim prioritetima u nabavci i opremanju VCG su višenamjenski srednji helikopteri, jer postojećim, lakim helikopterima tipa “gazela” ubrzano ističu raspoloživi tehnički resursi, kao i nabavka i instalacija novog radarskog sistema za praćenje situacije u vazduhu.

Za KoV treba nabaviti nova borbena oklopna vozila, specijalna vozila za NHBR detekciju, daljinski upravljana sredstva za uništavanje eksplozivnih naprava, dok je prioritet za Mornaricu nabavka novih patrolnih brodova.

VCG ima problem i sa zastarjelom infrastrukturom u vojnim objektima, velikom količinom dotrajale i prevaziđene opreme, te sa nedostatkom vježbovnog poligona na kopnu za izvođenje artiljerijskih i bojevih gađanja sa vazduhoplova.

Iz Ministarstva odbrane ističu da je novac najveći problem jer “opredijeljena finansijska sredstava za opremanje i modernizaciju ne omogućavaju razvoj sposobnosti koje obezbjeđuju implementaciju partnerskih ciljeva i izvršavanje dodijeljenih nacionalnih odbrambenih zadataka.”

Van zemlje se školuje šest kadetkinja

Od ukupno predviđenih 2.094 formacijskih mjesta, u VCG je popunjeno 1.850. Vojska ima 245 oficira, 746 podoficira, 581 vojnika i 238 civilnih lica. Ima i nepovoljnu starosnu strukturu, sa prosječnom starošću zaposlenih od čak 39 godina.

Uniformu nosi samo 166 žena. Broj od samo šest aktivnih oficirki za nekoliko godina trebalo bi da se osjetno poveća, jer su od ukupno 28 crnogorskih kadeta na školovanju u inostranstvu njih šest dame.

Na Akademiji KoV-a u Atini na školovanju na saobraćajnom smjeru je Adrijana Strujić, a u istom gradu na Vazduhoplovnoj akademiji za pilota se školuje Kristina Bačić. Na Vojnoj akademiji u Skoplju je kadetkinja smjera inženjerija Marija Knežević, dok se iz oblasti protivvazduhoplovne borbe školuje Kristina Krivokapić.

Na Pomorskoj akademiji u Livornu, u Italiji, školuje se Sara Rakočević, a prestižnu američku Vojno-pomorsku akademiju u Anapolisu pohađa Jovana Perošević.

Bonus video: