Blagodatni oganj okupio više stotina građana u hramu u Podgorici

Oganj je prvo donešen u Cetinjski manastir, a Amfilohije je kazao “Vijestima” da je cilj ognja da “nas podsjeti na ljubav koja nas objedinjuje i da smo bili Jerusalimska crkva, kao što smo bili kroz vjekove”
129 pregleda 40 komentar(a)
Blagodatni oganj, Foto: Reuters
Blagodatni oganj, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2015. 18:15h

Pravoslavni vjenici obilježavaju danas Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Centralnu Vaskršnju liturgiju, tokom koje je, prvi put u istoriji blagodatni oganj donijet iz Jerusalima u Crnu Goru, služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se po tvrdnji vjernika čudesno pojavljuje na Svetom grobu u Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa. Pojava blagodatnog ognja po vjernicima predstavlja vidljivu projavu Duha Svetoga i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista.

Oganj je prvo donešen u Cetinjski manastir, a Amfilohije je kazao “Vijestima” da je cilj ognja da “nas podsjeti na ljubav koja nas objedinjuje i da smo bili Jerusalimska crkva, kao što smo bili kroz vjekove”.

"To što sada neki to dovode pod znak pitanja, stvarajući neke nove sekte i svoje crkve, ne božje već bezbožne radi svojih interesa i to je neko svjedočanstvo da smo mi božja, Jerusalimska crkva kojoj ni vrata pakla odoljeti neće", kazao je Amfilohije.

On je naveo da i danas postoje ljudi koji Hrista, njegovu ljubav božansku i njegovu svjetlost prodaju za 30 srebrnjaka.

"Oni za svoje interese prodaju i boga i dušu. Tako je i svuda u svijetu, pa i ovdje u Crnoj Gori. Oni su postali taoci svojih ideja, svojih raskola, svojih dioba”, kazao je Amfilohije, koji je tokom propovijedi kritikovao ponašanje Evrope prema zemljama Balkana i udvorištvo crnogorske vlasti prema Evropi.

Mitropolit Mihailo i sveštenstvo CPC služili su juče liturgije na Cetinju, Čevu i u Podgorici.

Mihailo je služio Vaskršnju liturgiju u kapeli Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju u 10 časova, dok su sveštenici liturgiju služili na Čevu i u Podgorici, na Kruševcu.

Bonus video: